12:58 / 21.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Karlovac: Prosvjedni skup tristotinjak hrvatskih branitelja

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tristotinjak hrvatskih branitelja održalo je prosvjedni skup na Koranskom mostu u Karlovcu, gdje je prije 29 godina hrvatska Specijalna policija zaustavila rezerviste JNA.
Tristotinjak hrvatskih branitelja održalo je prosvjedni skup na Koranskom mostu u Karlovcu, gdje je prije 29 godina hrvatska Specijalna policija zaustavila rezerviste JNA te time spriječila okupaciju Karlovca pri čemu je ubijeno 13 razoružanih ratnih zarobljenika.

Nekoliko udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predvođeni karlovačkom Udrugom specijalne policije "Grom", prosvjedovali su protiv najave Srpskog narodnog vijeća da će na tom mjestu održati komemoraciju za ubijene sunarodnjake, iako je SNV sinoć objavio da su od te namjere odustali, te da će komemoraciju održati u Pravoslavnoj crkvi u Karlovcu i grobljima u Parunovcu i Čatrnji, što su danas i učinili.

Na prosvjednom skupu na mostu bio je i umirovljeni general, saborski zastupnik i član Odbora za ratne veterane u Hrvatskom saboru Željko Sačić (Hrvatski suverenisti), koji je rekao da se ovdje "brani istina o Domovinskom ratu".

- Nećemo dozvoliti da se istina relativizira, da se povijest izokreće. Ovaj događaj na Koranskome mostu bio je akt samoobrane i simbol je tadašnje ugroženosti i obrane od okupacije. Danas kada Srpsko narodno vijeće želi kroz taj tragičan događaj izjednačiti žrtvu i agresora, mi se moramo okupiti da poručimo da to ne prihvaćamo, rekao je Sačić.

U ime organizatora prosvjeda, predsjednik karlovačke Udruge Specijalne jedinice policije "Grom" Josip Slačanin rekao je medijima da je ovo skup jedinstvene podrške Mihajlu Hrastovu, koji je zaslužan što je Karlovac danas to što jest, jer su tu zastavljeni ljudi pod uniformama i naoružanjem koji nisu u Karlovac došli na kavu, već kao agresori, neprijateljski vojnici.

Mi nemamo ništa protiv da SNV održava mise za njih i da im zapale na groblju svijeće, to je ljudski, ali komemoraciju njima na mostu smatramo nepotrebnom i neukusnom provokacijom, kazao je Slačanin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!