17:28 / 23.04.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Karlovac: Stožer donio plan cijepljenja i za dio škola ukinuo nastavu na daljinu

Cijepljenje u Karlovcu

Cijepljenje u Karlovcu

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije sastavio je plan cijepljenja, a zbog visoke incidencije covida-19, nastava će ostati na sadašnjem modelu za sve osnovne i srednje škole u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu i Slunju, a nastava na daljinu ukida se za škole u Ozlju i u svih 17 općina.

Sačinjen je i detaljni plan cijepljenja po svim domovima zdravlja i mobilnim punktovima od 3. svibnja do 30. lipnja, ponegdje i po šest dana u tjednu, jer će, prema najavama, u Karlovačkoj županiji na tjedan biti na raspolaganju od 5500 do 6000 doza, u Karlovcu oko 2500, a u ostalim domovima zdravlja po nekoliko stotina doza na tjedan.

To znači da će u županiji u kojoj je oko 121.000 stanovnika do kraja svibnja biti procijepljeno više od 20.000 ljudi.

- Kad se tome doda lipanj i 32.000 koji su dosad cijepljeni jednom ili objema dozama cijepiva i 13.000 oboljelih koji su stekli imunitet, proizlazi da će Karlovačka županija, rekla je Hajsan Dolinar, do lipnja imati više od pola imunih ljudi i da će se moći ukinuti neke epidemiološke mjere.

Svoj je optimizam Hajsan Dolinar objasnila dosadašnjim iskustvima s kolektivnim imunitetom jer u domovima za starije nema nijednog slučaja zaraze otkako se postigla 50-postotna procijepljenost, a ona je sada i veća.

U karlovačkoj bolnici procijepljeno je 72 posto osoblja pa ni u njoj već dugo nema pozitivnih na covid, a samoizolacije su postale sporadične, što je također dokaz da kolektivni imunitet djeluje.

Zbog svega toga, iznimno je važna dobra organizacija cijepljenja te je Karlovačka županija honorarno zaposlila šest administratora i osigurala im informatičku i drugu opremu za logistiku na punktovima procjepljivanja.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Branko Zoretić rekao je nakon sastanka s ravnateljima domova zdravlja da će se u toj županiji tijekom svibnja i lipnja na tjedan cijepiti po 6000 građana.

U Karlovcu će biti organiziran dnevni punkt od osam do 18 sati, sa stankom za dezinfekciju prostora od 12 do 14 sati, a građane će cijepiti šest zdravstvenih djelatnika.

Istodobno će se cijepljenje provoditi i u domovima zdravlja, kod obiteljskih liječnika.

Zoretić je pozvao sve građane koji se još nisu prijavili za cijepljenje da se jave obiteljskom liječniku ili preko internetske stranice: cijepise.zdravlje.hr jer je cijepljenje najdjelotvorniji način zaštite od težih oblika bolesti covida-19, hospitalizacije i smrtnih ishoda, kao i za suzbijanje pandemije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!