Karlovac: Vježba pružanja žurne pomoći na potresom pogođenom području

17.06.2022.

11:45

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

"RI QUAKE 2022.”

"RI QUAKE 2022.”

Foto: Dnevnik / HRT

U Karlovcu se održava terenska vježba Civilne zaštite „RI QUAKE 2022.” za pružanje žurne pomoći na potresom pogođenom području temeljem međunarodnih operativnih procedura.

Galerija
„RI QUAKE 2022.”, Foto: Dnevnik/HRT
„RI QUAKE 2022.”, Foto: Dnevnik/HRT

Prezentira se traganje za unesrećenim osobama nakon potresa, spašavanje zatrpanih ljudi u urušenim građevinama, spašavanje žrtava s viših katova, zbrinjavanje unesrećenih, osiguranje pogođenog područja te procjena stanja i osiguravanje građevina od urušavanja.

Na vježbi sudjeluju pripadnici Državne intervencijske postrojbe CZ RH, Zavoda za hitnu medicinu te pripadnici HGSS-a. 

- Ova vježba samo je korak ka konačnom cilju, a to je da naša postrojba interventne službe dobije važan UN-ov certifikat za potragu i spašavanje u ruševinama kojeg ima samo dvadesetak zemalja na svijetu, izvijestila je za Dnevnik Tanja Kuturovac.

Terenskoj vježbi nazočio je i ravnatelj Ravnateljstva CZ Damir Trut. Izjavio je kako je ova vježba jedna od većih.

Džavna intervencijska postrojba CZ ima 500 pripadnuka i predstavlja najvišu državnu razinu, a da CZ objedinjava još oko 1.200 pripadnika HGSS-a, 22.000 operativnih vatrogasaca, oko 10.000 volontera Crvenog križa, oko tisuću pripadnika Hitne medicinske pomoći, pripadnike raznih specifičnih udruga, za obuku pasa, roniteljske i druge, te da se "sve te snage mogu podići u kratkom roku, na određe lokacije i aktivnosti.

Trut je ocijenio kako je potres u Petrinji pomogao da se razviju i poboljšaju neki standardni operativni postupci, kao i da se pribave dobro opremljeni zapovjedni kontejneri i kontejner sa specificiranom opremom za spašavanje iz ruševina, te robot za ulazak u ruševine s kojim se na daljinsko upravljanje mogu micati materijali i prepreke, bez opasnosti za spasioce.

Cilj vježbe je mobilizacija i djelovanje DIP-a i koordinacija s operativnim snagama sustava, te provjera specijalizirane opreme za spašavanje iz ruševina i tehničke potpore za ostvarivanje samodostatnosti, odnosno neovisnog opskrbljivanja strujom i drugim preduvjetima rada.

Zapovjednik DIP-a Civilne Zaštite Mladen Vinković pojasnio je da je zapovjedno mjesto vježbe RI QUAKE 2022 u Rijeci, u Čavlima, a u Karlovcu je danas zbog zamišljene dojave o potresu izdvojeno zapovjedno mjesto za spašavanje iz ruševina i gdje je tim za tehničko - taktičku potporu te za djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Primorsko - goranske, Istarske i Karlovačke županije, kao i jedan tim operativne grupe za spašavanje iz ruševina HGSS-a, stanice Karlovac. Vježba se nastavlja sutra u bivšoj riječkoj vojarni Katarina i u noćnim uvjetima u kamenolomu u Kanfanaru, u Istarskoj županiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!