Karlovac: Vježba pružanja žurne pomoći na potresom pogođenom području

17.06.2022.

11:45

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

"RI QUAKE 2022.”

"RI QUAKE 2022.”

Foto: Dnevnik / HRT

U Karlovcu se održava terenska vježba Civilne zaštite „RI QUAKE 2022.” za pružanje žurne pomoći na potresom pogođenom području temeljem međunarodnih operativnih procedura.

Prezentira se traganje za unesrećenim osobama nakon potresa, spašavanje zatrpanih ljudi u urušenim građevinama, spašavanje žrtava s viših katova, zbrinjavanje unesrećenih, osiguranje pogođenog područja te procjena stanja i osiguravanje građevina od urušavanja.

Na vježbi sudjeluju pripadnici Državne intervencijske postrojbe CZ RH, Zavoda za hitnu medicinu te pripadnici HGSS-a. 

- Ova vježba samo je korak ka konačnom cilju, a to je da naša postrojba interventne službe dobije važan UN-ov certifikat za potragu i spašavanje u ruševinama kojeg ima samo dvadesetak zemalja na svijetu, izvijestila je za Dnevnik Tanja Kuturovac.

Terenskoj vježbi nazočio je i ravnatelj Ravnateljstva CZ Damir Trut. Izjavio je kako je ova vježba jedna od većih.

Džavna intervencijska postrojba CZ ima 500 pripadnuka i predstavlja najvišu državnu razinu, a da CZ objedinjava još oko 1.200 pripadnika HGSS-a, 22.000 operativnih vatrogasaca, oko 10.000 volontera Crvenog križa, oko tisuću pripadnika Hitne medicinske pomoći, pripadnike raznih specifičnih udruga, za obuku pasa, roniteljske i druge, te da se "sve te snage mogu podići u kratkom roku, na određe lokacije i aktivnosti.

Trut je ocijenio kako je potres u Petrinji pomogao da se razviju i poboljšaju neki standardni operativni postupci, kao i da se pribave dobro opremljeni zapovjedni kontejneri i kontejner sa specificiranom opremom za spašavanje iz ruševina, te robot za ulazak u ruševine s kojim se na daljinsko upravljanje mogu micati materijali i prepreke, bez opasnosti za spasioce.

Cilj vježbe je mobilizacija i djelovanje DIP-a i koordinacija s operativnim snagama sustava, te provjera specijalizirane opreme za spašavanje iz ruševina i tehničke potpore za ostvarivanje samodostatnosti, odnosno neovisnog opskrbljivanja strujom i drugim preduvjetima rada.

Zapovjednik DIP-a Civilne Zaštite Mladen Vinković pojasnio je da je zapovjedno mjesto vježbe RI QUAKE 2022 u Rijeci, u Čavlima, a u Karlovcu je danas zbog zamišljene dojave o potresu izdvojeno zapovjedno mjesto za spašavanje iz ruševina i gdje je tim za tehničko - taktičku potporu te za djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Primorsko - goranske, Istarske i Karlovačke županije, kao i jedan tim operativne grupe za spašavanje iz ruševina HGSS-a, stanice Karlovac. Vježba se nastavlja sutra u bivšoj riječkoj vojarni Katarina i u noćnim uvjetima u kamenolomu u Kanfanaru, u Istarskoj županiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!