14:15 / 01.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Karlovac: U županiji najavili epidemiološke promjene

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Karlovačkoj županiji potvrđeno je 60 novooboljelih od COVID-a, umrle su četiri starije osobe. Time je ukupan broj oboljelih na tom području 3285, a umrlih 92.
U Karlovačkoj županiji potvrđeno je 60 novooboljelih od COVID-a, umrle su četiri starije osobe. Time je ukupan broj oboljelih na tom području 3285, a umrlih 92, podatci su Stožera civilne zaštite izneseni na redovitoj konferenciji na kojoj su najavljene i epidemiološke promjene.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije  

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nikša Antica, koji po ovlastima Stožera civilne zaštite koordinira radom svih triju bolnica u Karlovačkoj županiji, rekao je da se pacijenti razmještaju iz triju bolnica jer će ogulinska, prema odluci Ministarstva zdravstva, u cijelosti biti COVID bolnica.

U Ogulin se prevozi 20 pozitivnih pacijenata s neurološkog odjela dugoreške Specijalne bolnice za produljeno liječenje, a u Dugu Resu palijativni pacijenti iz ogulinske bolnice. Iz Ogulina u Karlovac dolaze pacijenti na dijalizi i slično, sve prema detaljnom protokolu o međusobnim postupanjima tih triju bolnica, koji je napravljen ovih dana nakon temeljitog sagledavanja stanja.

Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar obećala je da će, ako brojevi budu povoljni, od Nacionalnog stožera nakon 21. prosinca zatražiti popuštanje mjera te je pozvala građane na odgovornost u vezi s obiteljskim okupljanjima, na poslu i drugdje, a posebno pri prijavi kontakata epidemiolozima.

Nije normalno da smo prije prosječno po oboljelom imali deset, 15, pa i 20 kontakata, a sada nula ili po njih nekoliko. Nemojte skrivati kontakte, skrivanjem produljujemo širenje zaraze i restriktivne mjere. Treba znati da zatvaranjem kafića nisu u problemu samo njihovi zaposlenici nego i dobavljači, proizvođači, poljoprivrednici, cijeli sustav ovisi o odgovornosti pojedinaca, a samo obuzdavanje širenja zaraze jamstvo je da se poslije 21. prosinca restriktivne mjere neće produljivati, poručila je Hajsan Dolinar.

Načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić pozvao je građane da poštuju sve mjere kako bi se izbjegli bilo kakvi drastični postupci. On ne očekuje da će se nešto dramatično događati jer će policija i dalje postupati u skladu sa zakonima.

To znači da nećemo ljudima upadati u domove, ne drugačije nego do sada, sa sudskim nalogom ili bez njega, sve u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima te kaznenim i prekršajnim zakonom. Visine kazni za kršenje epidemioloških mjera bit će poznate u petak s izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, rekao je Bratić i potvrdio da policija jedina ima ovlast zadržati nekoga i utvrditi njegov identitet, pa tako i onoga tko ne nosu masku.

Načelnik Bratić poručio je svim radnicima i učenicima koji zbog školovanja svakodnevno prelaze državnu granicu da se o svemu mogu informirati na broju 192 te je podsjetio da posjet turista Hrvatskoj trenutačno nije moguć bez negativnog testa na COVID-19 ili samoizolacije nakon ulaska u državu.

Policija ovih dana, rekao je Bratko, provodi nadzor nad zatvorenim ugostiteljskim objektima vezano za poštovanje zabrane rada, ali i zaštitu objekata kako ondje ne bi bio netko tko ne treba.

Stožer se dogovorio o rasporedu inspekcijskog nadzora poslovnih subjekata po gradovima i općinama, a on je, kako je rekla Hajsan Dolinar, tajan iz razumljivih razloga.

Karlovačka županija nabavila je 2000 antigenskih testova koji su danas stigli te od četvrtka svakim radnim danom počinju testiranja u Karlovcu, Ogulinu, Dugoj Resi, Slunju, Ozlju i Vojniću.

Nastava se i dalje održava u školama. Naime, u svim srednjim školama 40 je pozitivnih učenika na COVID-19, a u osnovnima 19 i nastava na daljinu organizirat će se samo ondje gdje bude potrebno.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić najavio je da se brisovi onih koji dođu bez uputnice zbog smjenskog rada obiteljskog liječnika neće analizirati ako naknadno ne stigne i uputnica jer neki dolaze na testiranje na svoju ruku, čime uzimaju mjesto onima kojima je test potreban. Razlog tom pooštravanju je priljev pacijenata, po 400 na dan, iako je kapacitet laboratorija 200 na dan, zbog čega se uvela i noćna smjena. Rasterećenje se očekuje s početkom provođenja antigenskog testiranja na šest mjesta u sklopu domova zdravlja i u bolnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!