11:01 / 20.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Karlovački Dom umirovljenika u sedmodnevnoj radnoj izolaciji

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Karlovački Dom za starije i nemoćne Sv. Antun sa 219 korisnika i 35 zaposlenika u 7 sati zaključan je u sedmodnevnu izolaciju, a u zgradu u slučaju hitnosti može ući samo hitna medicinska pomoć.
Karlovački Dom za starije i nemoćne Sv. Antun  sa 219 korisnika i 35 zaposlenika u 7 sati zaključan je u sedmodnevnu izolaciju, a u zgradu u slučaju hitnosti može ući samo hitna medicinska pomoć.

Sljedećeg ponedjeljka u dom stiže nova ekipa djelatnika, testiranih na covid -19, i dom se ponovno zaključava na tjedan dana.

Tom se obliku karantene prišlo da se maksimalno zaštite korisnici doma od covida 19 i to na preporuku Nacionalnog stožera, a ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković je u petak u Karlovcu rekla kako očekuje da isti model rada prihvatiti svih 700-tinjak domova u Hrvatskoj, posebno u uvjetima popuštanja drugih mjera i zabrana u društvu.

Ravnateljica Doma Sv. Antun Štefica Ljubić Mlinac rekla je da je na koronavirus testirano svih 35 djelatnika, da su svi negativni, te da će danas testiranje obaviti i ona, pa ako bude negativan ući će u dom i raditi od srijede do petka i tako svakog tjedna.

- To je karantena i ne smije biti kontakta s ljudima izvana, rekla je Ljubić Mlinac i dodala da će rado podijeliti iskustva radne izolacije s ravnateljima i djelatnicima drugih domova

Jedina fizička veza s vanjskim svijetom bit će dostava hrane i druge robe na siguran način. Primjerice dostava mesa obavit će se u srijedu tako da se kutije ostave na stolu ispred Doma, zajedno s dostavnicom, dostavljač se udalji dva do tri metra, djelatnik doma izađe, potpiše dokument, dezifincira kutije, uzme robu i ode, a dostavljač tek potom uzme dostavnicu i ode.

Korisnicima se obroci nose u sobu, djelatnici  jedu u restoranu uz poštivanje razmaka. Bilo je poteškoća i pojavit će se sigurno nove, ali sve će se rješavati u hodu, rekla je Ljubić Mlinac i izrazila nadu da nitko od djelatnika neće biti u krizi, iako će im ovo biti novi izazov.

Kao i u drugim domovima umirovljenika ni u Sv. Antunu nema posjeta i to od 27. veljače, kad su zabranjene zbog epidemiološke krize.

Kada je u petak ministrica Bedeković posjetila taj dom na konferenciji za novinare istaknula je da je to bio glavni razlog što više od mjesec i pol dana od izbijanja epidemije nije bilo prodora virusa u domove.

Nakon što je epidemija ušla u osam od njih oko 700, rekla je Bedeković,  potrebno je učiniti sve da se zaštiti ova najranjivija skupina građana.

-  Neki su pokazali da je to moguće, neki su to počeli čak i prije nego je donesena takva uputa od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ja moram napomenuti da smo mi cijelo vrijeme u komunikaciji s HZJZ-om, da cijelo vrijeme i na našim web stranicama i direktno s pružateljima uslugama komuniciramo i dajemo im jasne upute. Jedna od najstrožih uputa je uputa koja može imati i najveći učinak. Ako dovoljno ozbiljno shvatimo situaciju, shvatit ćemo da bi trebale biti obvezujuće, jer ćemo jedino tako zaštiti u punom opsegu korisnike o kojima skrbimo, kazala je savjetnica ministrice za demografiju Zvjezdana Bogdanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!