Karuc: Treba uvesti obavezno cijepljenje za zdravstvene radnike

08.04.2021.

09:17

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc rekao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako Zadarska županija ima porast broja novooboljelih te da u Općoj bolnici Zadar ima 75 hospitaliziranih pacijenata. Naglasio je da je osam bolesnika na respiratoru te da su jednog pacijenta tijekom noći također stavili na respirator. 

Karuc: Brojevi novooboljelih u Zadarskoj županiji slični kao u prosincu

Istaknuo je da su brojevi novooboljelih i hospitaliziranih slični onima u prosincu prošle godine. Karuc je kazao da je 16 posto testiranih zaraženo koronavirusom, a ne 75 posto, kako navode neki mediji. 

Naglasio je da je došlo do zabune zbog uskrsnih blagdana te manjeg broja testiranih, ali podaci koji su obrađeni nisu bili u realnom vremenu.

"Britanski soj se brže širi, više zaraženih u mlađoj populaciji"

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar rekao je kako ne misli da postoje mikrožarišta u samom gradu ili u županiji, nego da je situacija u Zadru otprilike kao u cijeloj Hrvatskoj.

- Sada se susrećemo sa širenjem britanskog virusa koji je vjerojatno zarazniji nego ostali i više pogađa mlade ljude. Točan je podatak da je postotak tih mlađih ljudi veći, no nije to tako dramatično kao što se želi pokazati, kazao je Karuc.

Naglasio je kako je u Općoj bolnici Zadar troje mlađih osoba između trideset i četrdeset godina koji imaju srednje tešku kliničku sliku te se nada njihovu oporavku. Ponovio je kako je postotak zaraženih osoba veći u mlađoj dobi nego što je bio prije, ali da ima dosta zaraženih osoba koje su u poznoj dobi.

- Naš najstariji pacijent na respiratoru je 1936. godište, a najmlađa pacijentica 1981. godište, istaknuo je.

Karuc: Mjere su učinkovite, ali ih se ne pridržavamo

Neke od novih mjera za Zadarsku županiju su i skraćeno vrijeme ugostiteljskih objekata, ali i nošenje maski na otvorenom. Karuc je naglasio da u Zadarskoj županiji stalno prate epidemiološku situaciju te balansiraju kad je riječ o mjerama.

Rekao je kako smatra da su mjere učinkovite te dodao kako je i Kina uspjela samo s mjerama zaustaviti pandemiju, bez ikakvih lijekova i cijepljenja.

- Mjere su dobre, učinkovite, samo je veliki problem što se mi tih mjera stvarno ne držimo, kazao je.

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar poručio je da stožeri mogu donositi mjere, ali ako ih se građani ne pridržavaju, onda od toga nema nikakve koristi, odnosno brojevi će i dalje biti visoki. 

"Osobe koje su se cijepile dobile su COVID, ali s blažom kliničkom slikom"

Karuc je kazao kako ne zna za osobe koje su se dva puta zarazile koronavirusom, ali poznaje osobe koje su se cijepile te su se nakon toga zarazile koronavirusom, ali je njihova klinička slika bila puno blaža.

Naglasio je kako je cijepljenje vrlo bitno te da u Zadarskoj županiji očekuju dolazak velikog broja doza cjepiva. Karuc je poručio kako do sredine lipnja planiraju cijepiti polovicu stanovnika županije.

- Samo je sada pitanje hoće li se svi odazvati, žele li se cijepiti i tako zaustaviti pandemiju, dodao je. 

Karuc: Postoje reakcije na cjepiva, ali korist od cjepiva je puno veća

Karuc je kazao kako postoji šuma informacija vezane za cjepivo AstraZeneca.

- Vjerujem da postoje neke reakcije na cjepiva, ali korist od cjepiva je puno veća nego bez cjepiva. To je jedini način da ovo zaustavimo, te se može cijela pandemija protegnuti i na nekoliko godina, rekao je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

"Treba uvesti obavezno cijepljenje za zdravstve radnike"

Karuc je istaknuo kako smatra da i u Hrvatskoj treba uvesti obavezno cijepljenje za one osobe koje rade u zdravstvu, slično kao što je Italija uvela.

Dodao je da se on cijepio kao i njegovi kolege u bolnici, te se sada osjeća psihički puno bolje. 

Karuc: Lijekova imamo za tjedan dana, najveći problem s anesteticima

Komentirao je i isporuku lijekova. Karuc je dodao da je i u Općoj bolnici Zadar situacija slična kao i u bolnicama u ostatku Hrvatske.

Lijekova imaju za jedan tjedan, ali su im pri kraju anestetici, te se radi na rješavaju toga problema. Karuc je rekao da su liječnici malo i umorni od cijele situacije, te smatra da se reforma zdravstva treba napraviti.

Dodao je da se medicina razvija, te i Hrvatska treba pratiti nove trendove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!