Split: Kasni isplata učeničkih i studentskih stipendija

12.03.2021.

16:51

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Kasni isplata učeničkih i studentskih stipendija Grada Splita

Kasni isplata učeničkih i studentskih stipendija Grada Splita

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Rezultati su trebali biti objavljeni potkraj prosinca, a učinjeno je to tek potkraj siječnja. Istekli su rokovi za žalbe i odgovor na njih.

Ožujak, je, a splitski studenti još nisu vidjeli ni lipe. U gradskoj upravi kažu da isplata stipendija kasni zbog privatnih razloga, a zamjenski članovi povjerenstva taj posao nisu mogli ili znali odraditi.

- Teško da bi netko tko nije iz struke mogao to obaviti na način kako smo mi to napravili, rekao je Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

Obavljeno je, kažu, studenti, poprilično loše.

- Smatram da bi se, prva stvar, to moglo puno brže, puno transparentnije i puno manje traljavo napraviti, jer ako ste pogledali natječaj, dosta zanimanja je stavljeno u krive kategorije. To je po meni jako ofrlje i ne na razini gradske uprave drugog najvećeg grada u državi, kaže jedna studentica anonimno.

Na nogama je i gradska oporba.

- Puno se priča, malo radi, ja bih rekla. Nema opravdanja za takvo nešto. Sigurna sam da svi oni službenici povjerenstva Grada su uredno dobivali svoje naknade dok su studenti ostali bez prihoda, izjavila je Marijana Puljak, gradska vijećnica, Centar.

Split za stipendije izdvaja 3 milijuna i 900 000 kuna, možda i najviše u Hrvatskoj, no studenti traže da se sustav digitalizira pa će biti manje stresa.

Jedna studentica je tako zbog zamjene znamenki prosjeka ostala bez stipendije. Nakon žalbe i plaćanja novog prijepisa ocjena - ipak ju je dobila.

- Ima još jedna suluda greška, humanističkim znanostima gdje je 63 posto deficitarnih zanimanja dodijeljeno je 32 stipendije, a u tehničkima, gdje je 93 posto stipendija deficitarno - dodijeljeno je samo 17 stipendija, priča anonimno druga studentica.

Popis takvih zanimanja, ističe Omazić, dobiju od područnoga HZZ-a , tehničkim znanostima se prihvaća i nešto niži prosjek. Kaže kako je postupak svake godine isti, a jedinstveni kriteriji ne postoje - nezadovoljnih će uvijek biti.

- Cilj je da svatko dobije šansu da može dobit stipendiju, to je osnovna stvar!, dodaje Omazić.

Konačni popis bit će objavljen danas, sljedeći tjedan bit će potpisani ugovori, a brzo će i isplata, poručuje.

Najprije za lanjska tri mjeseca, a potom i za prva tri mjeseca ove godine. Jedna od studentica s kojima smo razgovarali kaže tim će novcem - pokriti minus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!