13:11 / 20.02.2021.

Autor: Borko Brunović/P.F./Regionalni dnevnik/HRT

Počinje podnošenje zahtjeva za obnovu na Banovini

Petrinja

Petrinja

Foto: Robert Anic / PIXSELL

 Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije počinje podnošenje zahtjeva za obnovu, a stanovnicima će u tome pomoći mobilni timovi. 

- Službe su uvezane sa svim raspoloživim bazama u Hrvatskoj. Ovo je po prvi puta u RH da državne službe po ovakvom modelu pružaju uslugu svojim građanima. Maksimalno pojednostavljen pristup bez nepotrebno administriranja. Sve ostalo će odraditi službena tijela kojima su dostupne sve raspoložive evidencije, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

- Nadam se novoj kući, neka bude jedna soba i jedna kuhinja, ja sam zadovoljna. Neka samo bude na mome, neka bude moj vrt, bavila sam se vrtovom i pilićima, volim puno zelenil, kazala je kroz suze Mira Vidušić iz Petrinje.

Još malo i bit će dva mjeseca od razornog potresa, a neki ljudi s glinskog područja još nemaju smještaj.

- Unatoč brojnim donacijama na području Gline i okolice i dalje nedostaje 70-ak kontejnera i mobilnih kućica. Stanje je trebalo popraviti veliko kontejnersko naselje koje se počelo graditi početkom siječnja i već je odavno trebalo biti gotovo. No radovi su stali, kako se neslužbeno doznaje zbog logističkih problema i nedostatka šljunka. Nakon 20-ak dana mirovanja prije nekih tjedan dana strojevi su se ponovno upalili i danas se nanosi šljunak. Načelnik Civilne zaštite grada Gline rekao je da bi naselje sa 60 kontejnera trebalo biti gotovo za 3 do 4 tjedna, javio je novinar HRT-a Borko Brunović.

Dodao je da pomoć na područje Gine i dalje pristiže, jutros je stigao konvoj pomoći iz Njemačke. Donaciju od 20 tona PVC stolarije i građevnog materijala poslali su hrvatski iseljenici i privatnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!