15:37 / 21.07.2020.

Autor: Jasminka Kalčić/Petra Neuner/Regionali dnevnik/M.Š./HRT

Kaštijun, nova sezona i stari smrad

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Žale se turisti, a iznajmljivači koji kuće imaju u blizini Kaštijuna razmišljaju o njihovoj prodaji i odlasku.
Problem s Kaštijunom traje zapravo otkako je prije dvije godine on otvoren. Stalno se upozorava na smrad i količinu lebdećih čestica. Žale se turisti, a iznajmljivači koji kuće imaju u blizini Kaštijuna razmišljaju o njihovoj prodaji i odlasku.

Nova sezona, stari smrad. Dosad su bili krivi - turisti.

Odnosno prevelike količine otpada tijekom ljetnih mjeseci.

No ove je godine ostvareno samo 55 posto lanjskog turističkog prometa.

I u Vinkuranu, koji s jedne strane gleda na more, a s druge na Kaštijun, manje je turista. Sve manje zadovoljnih.

- Zadnjih par godina nesnosan smrad, turisti traže povrat novca, ne možemo živjeti od toga, kad padne kiša, bura, zatvaramo prozore, ne možemo živjet i turisti se počnu žalit, više ne znam što ni izmisliti, kaže iznajmljivačica Suzana Kapuralin.

Ne treba izmišljati. Utvrđeno je da Kaštijun ima premalen kapacitet za toliku količinu i vrstu otpada.

Usto, grupa ''Čist zrak, duga ljubav", koja se od početka protivi lokaciji Kaštijuna, posljednjih pola godine ustraje na analizi lebdećih čestica, tla i podzemnih voda, jer samo nekoliko stotina metara od Kaštijuna poljoprivredno je zemljište.

- Da ne govorimo o izvođaču studije zaštite okoliša, jedan od najsmješnijih dokumenata koje sam pročitao u svojoj poduzetnoj karijeri, pogotovo nek se pogleda "Ruža vjetrova", kaže Dean Kirac iz udruge "Čist zrak, duga ljubav".

Neki novi vjetrovi ipak pušu. Zastarjela tehnologija i čak 400 nepravilnosti ponukali su Županijski centar za gospodarenje otpadom na ulaganje 30 milijuna kuna u optimizaciju postrojenja.

Sanaciju - poboljšanje procesa rada i rekonstrukciju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada - Kaštijun je pokrenuo početkom ožujka pa stao zbog koronavirusa. Na pozive - ne odgovaraju.

No prije nekoliko dana uputili su priopćenje u kojem stoji da ulažu dodatne napore kako bi što prije počeli s probnim radom.

-Tijekom ovog perioda kada se vrše radovi na sustavu ventilacije i tijekom probnog rada novog dijela sustava, moguće su kratkotrajne pojave neugodnih mirisa iz postrojenja mehaničko-biološke obrade otpada te molimo sugrađane, a naročito one koji žive u neposrednoj blizini, za razumijevanje, navode iz tvrtke Kaštijun d.o.o.

Neugodni mirisi koji su se povremeno osjetili proteklih dana povezani su upravo s gore navedenim radovima na postrojenju, odnosno činjenicom da sustav ventilacije u glavnom pogonu povremeno nije u potpunoj funkciji.

Tko zna koji put - vjerovat ćemo im na riječ. I za dva tjedna provjeriti stanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!