Katastrofalna suša uzima danak, šteta viša od milijardu kuna

06.09.2022.

20:47

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/P.F./HRT

Mnogi poljoprivrednici su na mukama

Mnogi poljoprivrednici su na mukama

Foto: Dnevnik / HRT

Razmjeri katastrofalne suše koji su pogodili kontinentalnu Hrvatsku tek sada, uoči berbe, potpuno izlaze na vidjelo. Pogođeni su, među ostalim kulturama, kukuruz, soja, šećerna repa, bundeva. Šteta se procjenjuje na više od milijardu kuna.

Varaždinski župan Anđelko Stričak proglasio je elementarnu nepogodu od suše za područje tri grada i četrnaest općina. Poljoprivrednici i voćari ove godine na sjeveru zemlje nemaju sreće. Krajem svibnja i početkom lipnja kraj su pogodile oluje s tučom koje su napravile veliku štetu na povrtlarskim kulturama. Srpanj i kolovoz će ostati u pamćenju po ekstremnim temperaturama i rekordno niskim oborinama. Ogromne su štete na uljanoj repici, krumpiru, kukuruzu. Ovaj kukuruz mjesec prije branja djeluje otužno i suho... 


Na petrijanečkom području u tijeku je berba buče ili tikve - prinosi su zbog tuče i suše prepolovljeni te je opravdana bojazan od poskupljenja bučina ulja...

"Ni sami ne znamo kako ćemo se održati"

Usred pandemije Matija Peharda iz Vinice odlučio se baviti poljoprivredom - na šest je hektara posadio bundevu i nadao se dobrom prinosu. No nada je jedno, stvarnost drugo...


- Počela je truliti, imala je opekline po sebi, morali smo je početi hitno brati, kaže Peharda.


Obitelj Patrčević iz Svibeca Podravskog otkupljuje koštice od kooperanata s dvjestotinjak hektara. U posljednje desetljeće ovo je po prinosima - najlošija godina.


- 2022. bi se moglo reći da je loša godina, bila je još 2008. katastrofalna kad nas je poharala tuča, kaže Matija Patrčević.


Čista je zarada po kilogramu mokre koštice 10 kuna, što je poljoprivrednicima zasad - prihvatljivo.


- Em tuča, em ova suša, trebali smo dobiti tri tone po hektaru, a dobit ćemo do 1300 kilograma, kaže Peharda.


Litra bučina ulja poskupjela je sa 125 na 130 kuna. Pitanje je hoće li se i ta cijena održati zbog suše, ali i sveopćeg poskupljenja.


- Sve nam ide gore - gorivo, sjeme, repromaterijali... Ni sami ne znamo kako ćemo se održati, kaže Patrčević.


I nije samo bundeva stradala - podbacio je na sjeveru i kukuruz, krumpir...


- Na velikom broju usjeva štete su iznad 50 posto, ali, nažalost, osim ratarskih kultura i krmnog bila stradali su i voćnjaci, kaže Mara Bogović iz Savjetodavne služba pri Ministarstvu poljoprivrede.


Bit će to godina koju bi ovi ljudi najradije zaboravili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!