13:53 / 07.09.2020.

Autor: Damir Ravlić/Regionalni dnevnik/HRT

Katastrofalno stanje Dioklecijanova akvadukta

-

-

Foto: - / -

Splitski vodovod koji se brine o akvaduktu izradio je elaborat za sanaciju. Osigurano je 15 milijuna kuna. Čeka se početak radova.
Danas je u Splitu održan prosvjed ispod Dioklecijanova akvadukta. Želi se skrenuti pozornost na katastrofalno stanje ovog spomenika nulte kategorije koji se urušava zbog sve gušćeg cestovnog prometa koji teče ispod njega.

Više od 1700 godina akvadukt je izdržao sve potrese i ratove. No pitanje je koliko će još opstati pod naletom teških kamiona.

- Samo je pitanje dana kad će se sve urušiti, dnevno prolazi više od 100 kamiona, mi smo se ovdje okupili da prosvjedujemo i tražimo izgradnju alternativnog puta koji je ovdje bio u planu još 2018. - objašnjava organizator skupa Žare Pehar iz udruge Boćara.

Cesta nije opasna samo za akvadukt, ni za pješake nije siguran uski prolaz.

Splitski vodovod koji se brine o akvaduktu izradio je elaborat za sanaciju. Osigurano je 15 milijuna kuna. Čeka se početak radova.

- Teći će u tri faze, svaki kamen bit će saniran i nakon 150 godina napokon će se sanirati akvadukt nakon Bajamontija - kaže Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije Split.

U Gradu Splitu najavili su uskoro gradnju nove prometnice koja će u cijelosti zaobilaziti akvadukt. Time će se ovo veličanstveno građevinsko djelo još iz rimskog razdoblja potpuno zaštititi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!