11:39 / 14.07.2020.

Autor: Studio 4/I.B./HRT

Katavić: Nismo odustali od najviših standarda ni u vrijeme krize

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 gostovala je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.
Ovogodišnji rezultati državne mature bolji su nego lani. Iako je riječ o prvim preliminarnim rezultatima posve je jasno da je prošle godine državnu maturu palo 1000, a ove godine 400 učenika, dakle, rezultat je bolji za 60 posto. Tu su i drugi pozitivni rezultati o kojima je u Studiju 4 govorila Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Na državnoj maturi palo oko 400 gimnazijalaca

- Najviše smo sretni, naravno, zbog učenika koji su sretni i zadovoljni jer sve ono što su uložili u pokazivanje svog znanja se sad i realiziralo. Mi smo u centru jako naglašavali ovogodišnju državnu maturu, kao posebnu, zbog okolnosti. I mislim da je sve to posljedično utjecalo i na same učenike koji su se zaista kvalitetno i dobro pripremili i bili su usmjereni da mogu sada pokazati svoje znanje. I u konačnici upisati željene fakultete. I na ovim rezultatima im čestitamo.

- Ovo su preliminarni rezultati, no zasad imamo 115 stopostotno riješenih ispita. I imamo zasad četiri pristupnika koji su također stopostotno riješili dva najteža predmeta -  matematiku i fiziku.

- Engleski je tradicionalno dobar. I to je jako dobra kompetencija za naše mlade građane. Esej iz hrvatskog je ove godine uspješno riješen.

- Ponavljanje izbora prema mjestu nema, mi nismo kao izbori.

- Odlično je da je informatika ušla u top 5.

Na pitanje je li se zbog situacije s covidom ove godine od maturanata tražilo manje, rekla je da apsolutno nije.

- Nismo odustali od najviših standarda ni u vrijeme krize. I sami maturanti su rekli - oni su bili usmjereni, podrška društva, i mi smo kao centar dali potpunu podršku i nastavnicima i učenicima.

Na pitanje jesu li nastavnici gledali učenicima kroz prste, Katavić je rekla da ocjenjivači državne mature imaju samo kodove. Nitko ne zna čiji je koji ispit.

- 28 učenika morat će ponovno pisati maturu, zbog nedozvoljenog ponašanja. I želimo kroz to snažno pokazati kako ne podržavamo prepisivanje. I želimo da to bude snažno osviješteno svim sudionicima.

- U proljeće 2021. učenici trećih razreda sudjelovat će u pilot projektu kojim ćemo provjeriti metodologiju nove državne mature kako bi se ona mogla primijeniti kad oni budu maturanti.

- Državna matura se priprema godinu i pol ranije. Tako da smo mi spremni. Ništa se ne prepušta slučaju.

- Službeni rezultati očekuju se već sutra. Očekujemo da će biti i bolji od preliminarnih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!