Katić: Nova osobna praktično će zamijeniti putovnicu

04.12.2020.

12:35

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Nove osobne iskaznice građanima bi trebale donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama.
Nove osobne iskaznice građanima bi trebale donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, rekao je u petak državni tajnik u MUP-u Žarko Katić u Hrvatskom saboru.

Koja će biti cijena iskaznica koje će vrijediti pet godina, Žarko Katić nije precizirao, no obećao je da će se raditi na tome da bude što povoljnija. Katić je to obećao u saborskoj raspravi o konačnim izmjenama Zakona o osobnoj iskaznici.

- Cijena osobne iskaznice u redovnom postupku sada je 79,50 kuna, a za starije i djecu je i jeftinija, naveo je Katić odgovarajući na pitanje Mire Bulja (Most) je li se vodilo računa o financijskom aspektu kako sve ne bi palo na teret građana.

Glavni razlog zakonskih izmjena je jačanje sigurnosti osobnih iskaznica, istaknuo je Katić, potvrdivši da će iskaznice i certifikati koje će sadržavati vrijediti pet godina, iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina.

Arsen Bauk (SDP) nudi dva rješenja koja, kaže, financijski ne stoje ništa, a olakšavaju život građanima. U nekim europskim državama osobna iskaznica traje slično kao i kod nas, s tom razlikom da u godini isteka istječe na rođendan građanina, pa oni točno znaju datum isteka. 

Napominje kako uskoro istječu otočne iskaznice izdane na pet godina koje sadržavaju iste podatke koji se nalaze i na osobnoj iskaznici, pa predlaže nadležnima da o tome razmisle.  

Ružica Vukovac (DP) pita zašto Hrvatska sebe i svoje građane baca u dodatne troškove svakih pet godina, kad europska uredba govori da je pet godina najkraći, a 10 godina najduži rok trajanja iskaznica.

- Zašto nismo propisali da iskaznica vrijedi 10 godina, jesmo li u njih odmah mogli ugraditi čip, odnosno memorijsku karticu, koja vrijedi 10 godina, pitala je.
Mogli smo, kao što je to učinila Estonija koja je zbog toga morala mijenjati 600 tisuća iskaznica svojih građana, odgovorio joj je Mario Kapulica (HDZ) tumačeći kako se to rješenje pokazalo nevaljalim što se tiče sigurnosti i brzine.

Glede troškova, ističe da će aktivacija elektroničkog dijela iskaznice biti besplatna, a nakon nje građani će besplatno moći preuzimati rješenja za pokretne uređaje.

- Ne stoje tvrdnje da se svi troškovi novih iskaznica prebacuju na teret građana, kaže Kapulica i naglašava kako podržava zakonske novine koje su usmjerene na više sigurnosne standarde  i veće mogućnosti upotrebe osobne iskaznice.

Tim novinama osobne će iskaznice na novom elektroničkom nosaču podataka sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju u digitalnim formatima.

Mijenja se i vizualni izgled iskaznice.  Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a propisano je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina života i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj. 

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti osobne iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!