07:27 / 31.05.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Katolici slave Tijelovo, svetkovinu tijela i krvi Kristove

-

-

Foto: - / -

Tijelovo je postalo blagdan 1264. godine bulom Pape Urbana IV., no tek se u 14. stoljeću raširilo po cijelom zapadnom kršćanstvu.
Blagdan je Tijelova - svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, a obilježava se prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, dakle devetog četvrtka nakon Uskrsa.Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog Mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Tijelovo je postalo blagdan 1264. godine bulom pape Urbana IV., no tek se u 14. stoljeću raširilo po cijelom zapadnom kršćanstvu.

Blagdan Tijelova u svim će župama svečano biti proslavljen misama i tradicionalnim tijelovskim procesijama. U Hrvatskoj je blagdan Tijelova neradni dan.

O svetkovini Tijelova govorio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska velečasni Boris Jozić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!