12:11 / 20.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Kaznena prijava ravnatelju splitskog Doma za starije i nemoćne

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Splitski dom postao je jedno od najsmrtonosnijih žarišta zaraze koronavirusom u RH. Do 18. svibnja registrirano je 69 zaraženih, a umrlo 18 korisnika, čime je potvrđeno da je navedeni dom najveće žarište i "umiralište" od koronavirusa u RH."
Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) podnio je kaznenu prijavu protiv ravnatelja Doma za starije i nemoćne Split Ivana Škaričića, smatrajući da je potrebno dodatno ispitati njegovu odgovornost za "najveće žarište i umiralište" od koronavirusa u Hrvatskoj.

- Sve o koronavirusu


- Splitski dom postao je jedno od najsmrtonosnijih žarišta zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Do 18. svibnja registrirano je 69 zaraženih, a umrlo 18 korisnika, čime je potvrđeno da je navedeni dom najveće žarište i "umiralište" od koronavirusa u Republici Hrvatskoj, navodi se u kaznenoj prijavi koju je SUH uputio Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi.

Kaznenu prijavu protiv Škaričića podnijeli su kako bi se, unatoč nalazima inspekcija dvaju ministarstava koje nisu pronašle nepravilnosti, dodatno ispitala odgovornost ravnatelja Škaričića za zarazu koronavirusa u Domu za starije i nemoćne osobe Split, izvijesti je u srijedu SUH.

- Apsolutno treba preispitati odgovornost ravnatelja navedenog Doma za ovu tragično nastalu situaciju, osobito zato što postoje indicije da se neslužbeno sumnjalo na postojanje virusa i desetak dana prije njegovog službenog otkrivanja u Domu. Tih desetak dana bi vjerojatno spasilo dio korisnika od obolijevanja i smanjilo broj ljudskih žrtava, navodi SUH u kaznenoj prijavi.

U prijavi se dodaje kako je proboj koronavirusa u Dom za starije i nemoćne Split u Vukovarskoj otkriven 7. travnja kada je objavljeno kako je zaraženo desetoro štićenika.

- Ravnatelj Škaričić javno je priznao da su nekoliko dana prije primijetili povišenu temperaturu kod više štićenika, ali to nisu prijavili epidemiološkoj službi, jer nisu posumnjali na Covid-19, navode i dodaju da se Škaričić branio činjenicom da on nije liječnik i ne može odgovarati na stručna pitanja, iako je temeljem funkcije koju obnaša odgovoran za sve što se u domu dogodi.

- Točno je, međutim, da nije kompetentan za svoj posao, jer je imenovan za ravnatelja bez natječaja i kvalifikacija, jer je po struci diplomirani arheolog i historičar, poručuju u prijavi Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!