11:11 / 21.09.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Kaznena prijava za ratni zločin u selu Popovići

-

-

Foto: - / -

MUP je objavio samo dob i svojstvo u kojem je osumnjičenik počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a neslužbeno se doznaje da je riječ o Draganu Harambašiću.
Šibensko-kninska policija je zbog ratnog zločina protiv ratnog zločina počinjenog u mjestu Popovići u veljači 1993. prijavila srbijanskog državljanina, komandanta 75. motorizirane brigade RSK. MUP je objavio samo dob i svojstvo u kojem je osumnjičenik počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a neslužbeno se doznaje da je riječ o Draganu Harambašiću. 

Osumnjičeni je nedostupan hrvatskim tijelima, a policija će protiv njega podnijeti posebno izviješće, kao nadopunu ranije podnijetoj kaznenoj prijavi. Sumnjiči ga se da 3. veljače 1993. nije poduzeo nikakve nužne i razumne mjere kada su nepoznati pripadnici njemu podređene brigade na Miljevcima, u mjestu Popovići, tijekom oružanog sukoba iz zasjede protupravno lišili slobode vatrenim oružjem dvojicu pripadnika MUP-a, u to vrijeme 24-godišnjeg Zorana Mrvicu i 26-godišnjeg Šimu Mamuta te ih fizički i psihički zlostavljali. Zbog posljedica zlostavljanja preminuli su. Njihova tijela su 29. srpnja 1993. razmijenjena u Otočcu posredstvom djelatnika UN-a.

Odjel ratnih zločina šibensko-kninske policije je u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom utvrdio da osumnjičeni, nakon zarobljavanja pripadnika MUP-a, nije spriječio njihovo tjelesno i psihičko zlostavljanje, a potom i usmrćivanje, iako je to bio dužan spriječiti i za to je imao moć i ovlasti.
Nepoduzimanjem mjera da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne, osumnjičenik je pristao da njemu podređeni pripadnici postrojbe nastave s takvim postupanjima te je time potakao i ohrabrio njemu podčinjene pripadnike vojske da u to vrijeme na području grada Drniša, drniških i ružićkih sela počine ovakav zločin, kao i brojne druge ratne zločine.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u Čakovcu, komentirajući zahtjeve vukovarskog gradonačelnika Penave vezane za istragu ratnih zločina te poručio kako skupina u Ministarstvu na tome već radi. "Jutros je podnijeta kaznena prijava protiv počinitelja ratnih zločina na području šibensko-kninske Policijske uprave. Radimo intenzivno i fokursiano. Radimo s timom stručnjaka ne istraživanju zločina na Ovčari. To je jedini ispravni put, a rezultati se već vide i bit će ih još", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!