13:59 / 15.03.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Kaznene prijave protiv Debeljaka te nekoliko premijera i ministara

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Subvencije od 1,5 milijardi kuna trošene nenamjenski - Debeljak je trebao napraviti 14 brodova, a nije ni jedan.
Zbog malverzacija u Brodosplitu, Živi zid podnosi kaznenu prijavu protiv vlasnika brodogradilišta Tomislava Debeljaka i osmeročlane Uprave, sadašnjeg i bivših premijera - Andreja Plenkovića, Tihomira Oreškovića i Zorana Milanovića, te protiv bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Predsjednik Živog zida Ivan Sinčić na konferenciji za novinare u Saboru rekao je kako na temelju nalaza Državnog ureda za reviziju, ali i svjedočanstva radnika, sve spomenute osobe kaznenom prijavom sumnjiči da su od 2012. do danas počinili niz kaznenih djela. Riječ je o zlouporabama povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevarama u gospodarskom poslovanju, utajama poreza ili carine, subvencijskim prijevarama, zločinačkom udruživanju, zlouporabama položaja i ovlasti te trgovanju utjecajem.

Subvencije od 1,5 milijardi kuna trošene nenamjenski - Debeljak je trebao napraviti 14 brodova, a nije ni jedan

-
Državna revizija i tvrtka Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod, koja podnosi izvješća o privatizaciji i restrukturiranju velikih hrvatskih brodogradilišta, utvrdili su da je Brodosplitu od 2012. do 2017. godine dano 1,5 milijardi kuna subvencija, ali su te potpore trošene nenamjenski. Prema planu restrukturiranja, Debeljak je trebao napraviti 14 brodova u 27 mjeseci, a nije napravio ni jedan - istaknuo je Sinčić.

Naglasio je kako s obzirom na nalaz revizije, koji govori o teškim nepravilnostima u upravljanju i restrukturiranju Brodosplita, država ima pravo tražiti poništenje ugovora, povrat novca koji je dan, ali iz nekoga razloga to ne čini.

Na Maršalovim otocima osnovano na desetine poduzeća koja su sklapala ugovor s Brodosplitom

-
Od 2013. na Maršalovim otocima osnovani su deseci poduzeća koja su navedena u našoj kaznenoj prijavi i koja su sklapala ugovor s Brodosplitom. Prema našim informacijama, njihov vlasnik i osnivač je Tomislav Debeljak, što znači da je sam sa sobom sklapao poslove, a država je preko HPB-a i HBOR-a plasirala novac za te poslove, a kako brodova nema i neće ih ni biti, sve je na klimavim nogama i očekujemo nezgodan scenarij - poručio je Sinčić.

Upozorio je da je država spremna opet Debeljaku predati Uljanik grupu i plaćati stare dugove iako nije napravila službenu procjenu koliko oni uistinu iznose.

Namjerno se napuhuju cifre za Uljanik kako bi se izvukao novac od države

-
Ministar Horvat iznosi razne cifre, je li riječ o procjeni Ministarstva gospodarstva ili je te informacije dobio od Debeljaka? Ne vjerujem ni ministru ni Debeljaku, namjerno se napuhuju cifre da se izvuče novac od države, prikazuje se nerealno stanje kako bi se izvukao novac poreznih obveznika - rekao je Sinčić i najavio da će idućih tjedana podnijeti prijave i protiv ostalih brodogradilišta.

Iako se HDZ i SDP međusobno optužuju za probleme u brodogradnji, poručili su što misle o kaznenoj prijavi Živog zida.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!