Zatvorske kazne za optužene u aferi Pročistač

05.05.2022.

09:30

Autor: HRT

Zagrebačke otpadne vode, pročistač

Zagrebačke otpadne vode, pročistač

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Zbog višemilijunskih zloporaba namještanjem poslova u tzv. aferi Pročistač na četiri godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak je nepravomoćno osuđen bivši direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavić.

Uz Pavića, nepravomoćno su na šest godina zatvora osuđeni voditelj radova na izgradnji glavnog odvodnog kanala Hannes Schweitzer i poduzetnik Darko Turopoljac, dok je i Damir Vuljanko osuđen četiri godine zatvora.

Jedino je Pavić došao na zagrebački Županijski sud na izricanje presude.

Uskokova optužnica, podignuta u ožujku 2018., tereti Pavića i trojicu izvođača radova na gradnji pročistača da su od početka 2005. do listopada 2008. nezakonito zaradili 40 milijuna kuna, pri čemu je oštećeno nekoliko tvrtki, a višemilijunska šteta učinjena je i Gradu Zagrebu.

Pavić je optužen i za primanje mita jer je tražio od Turopoljca da mu besplatno u vrijednosti od 52.000 kuna adaptira stan kako bi Turopoljčeva tvrtka Dia graditeljstvo dobila posao na gradnji ZOV-a.

Uz to, Pavić je optužen i da je od Turopoljca primio neutvrđeni iznos mita te da je iskoristio svoj položaj kako bi od Schweitzera tražio da fingira natječaje u korist Turopoljčeve tvrtke kojoj je pribavljena korist od dva milijuna kuna, dok je pritom ZOV oštećen za 5,6 milijuna kuna.

Odvjetnik bivšeg šefa ZOV-a suđenje nazvao režimskim

Odvjetnik Mate Matić, branitelj bivšeg šefa Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavića ocijenio je da je riječ o režimskom suđenju jer nije prihvaćen ni jedan dokaz obrane.

- U ovoj presudi ne postoji niti jedan dokaz kojeg je sud prihvatio. To je apsurd i ovakve presude nisu dobre. Radi se o režimskom suđenju kojeg smo se davno riješili, ali se bojim da se nekim segmentima vraćamo. To nije dobro za pravosuđe i morat će se učiniti nešto da pravosuđe dobije smisao', kazao je Matić.

Upitan za pojašnjenje svoje ocjene da je riječ o režimskom suđenju, Matić je kazao da je to ''kada unaprijed dobijete potrebu da se u nekim postupcima donose odluke bez obzira na provedene dokaze obrane''.

'Još jedan veliki projekt inficiran korupcijom'

Uskokov tužitelj Tomislav Kamber ocijenio je da je zadovoljan presudom te naglasio kako je sudskom odlukom utvrđeno da je ''još jedan veliki strukturni projekt u RH inficiran korupcijom koji jednim svojim krakom doseže i instituciju Grada Zagreba''. Dodao je da je suđenje za aferu Pročistač bio komplicirani proces tijekom kojeg je ispitano stotinjak svjedoka.

Uz nepravomoćno izrečene zatvorske kazne, Paviću je oduzeto 5,9 milijuna kuna nezakonito stečene imovine, dok se Schweitzeru oduzima 400.000 kuna. Gradu Zagrebu je dosuđen imovinsko-pravni zahtjev od 4,8 milijuna kuna koje će morati solidarno platiti Schweitzer i Turopoljac. Potonji će, zajedno s Vuljankom, morati platiti oštećenoj tvrtki Dia građenje i 13 milijuna kuna na ime štete.

Sva četvorica moraju solidarno platiti i troškove sudskog postupka od gotovo 800.000 kuna.

Uskok je teretio četvorku za zloporabe oko pročistača zagrebačkih otpadnih voda čime su pričinili štetu od oko 40 milijuna kuna. Pavić je proglašen krivim za protuzakonito posredovanje, Schweitzer za primanje mita i zlouporabu položaja, a Turopoljac i Vuljanko za sudjelovanje u tim zloporabama.

Optužnica potvrđena početkom 2019.

Prema optužnici potvrđenoj u siječnju 2019., Schweitzer je od svibnja 2006. do svibnja 2008. odobravao Turopoljcu plaćanje neizvršenih radova u iznosu od 7,6 milijuna kuna, a Turopoljac se odužio Schweitzeru besplatnim izvođenjem radova na izgradnji kuće u iznosu od pola milijuna kuna. Pritom je, ističe Uskok, ZOV oštećen za 3,7 milijuna kuna, dok je Grad Zagreb oštećen za 4,8 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti Turopoljca i da je tražio Vuljanka da mu za novac sačini lažnu dokumentaciju kako bi se prikazala poslovna suradnja između Dia graditeljstva i Vuljankove Bubanj niskogradnje, pri čemu su fingirali poslove i prikrivali tragove nezakonitog tijeka novca kojeg su prosljeđivali na račune drugih pravnih i fizičkih osoba.

Uskok ističe da je Vuljanko predavao novac Turopoljcu, a dio je zadržavao sebi, pri čemu se Turopoljac okoristio za četiri milijuna kuna, dok je Vuljanko zaradio više od 15 milijuna kuna.

Optužnicom je predloženo da sud od svih okrivljenika oduzme protupravno stečenu imovinska korist, dok je za Pavića predloženo tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi jer je nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na preko 9,5 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!