Kažnjeni zbog nepoštivanja zimskih uvjeta vožnje kroz Gorski kotar

23.11.2022.

12:29

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Policija je u utorak kaznila 40 vozača teretnih vozila koji, vozeći kroz Gorski kotar, već prvi dan kada su zbog snježnih padalina i jakog vjetra proglašeni zimski uvjeti na cestama, nisu imali propisanu zimsku opremu.

Napominjući da je nadležna služba na prometnicama kroz Gorski kotar jučer proglasila zimske uvjete, iz PU primorsko-goranske u srijedu su naveli da su ukupno sankcionirali 40 vozača teretnih vozila.

Podsjetili su pritom da je tijekom zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilima.

Sukladno tome, policajci su nadzirali promet na cestama s ciljem poštivanja nastalih uvjeta, mogućih zastoja i sprečavanja nastanka prometnih nesreća, ali i stvaranja uvjeta djelatnicima zimske službe da nesmetano čiste prometnice od snijega radi sigurnog prometa ostalih vozila.

Iz prometa isključeno 90-ak teretnjaka

Policija je tako jučer na autocesti A6, između čvorova Bosiljevo II i Kikovica, iz prometa isključila 90-ak teretnih vozila. U policijskoj pratnji u nekoliko je navrata organiziran konvoj tih vozila do odmorišta Velika Gorica, a dio se samostalno vratio u smjeru Zagreba.

Na ovoj dionici kršenje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama utvrđeno je kod ukupno 33 vozača teretnih vozila, koji su novčano sankcionirani zbog nepoštivanja prometnog znaka zabrane prometa za teretne automobile s priključnim vozilom.

Isto tako, na ulazu na autocestu A6, na čvoru Kikovica, policajci su zbog istovrsnog prekršaja sankcionirali sedam vozača teretnih vozila.

U vrijeme zimskih uvjeta nisu evidentirane prometne nesreće, niti je bilo zastoja u odvijanju prometa.

Iz policije pozivaju vozače da se prije putovanja pravovremeno informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama te radi osobne i sigurnosti drugih sudionika u prometu poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i upotrebljavaju propisanu zimsku opremu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!