17:03 / 04.12.2018.

Autor: M.M./Hina

KB Dubrava dobit će dvije nove dnevne bolnice i jednodnevnu kirurgiju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Klinička bolnica Dubrava trebala bi u idućoj godini dobiti dvije nove dnevne bolnice, na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila i Zavodu za gastroenterologiju, kao i novu jednodnevnu kirurgiju.
Klinička bolnica Dubrava trebala bi u idućoj godini dobiti dvije nove dnevne bolnice, na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila i Zavodu za gastroenterologiju, kao i novu jednodnevnu kirurgiju. Cijeli projekt obnove i prilagodbe financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od gotovo 50 milijuna kuna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je na predstavljanju projekta da će 60 posto tog novca biti uloženo u novu sofisticiranu opremu, a 40 posto za građevinsku adaptaciju prostora, a sve bi trebalo biti u funkciji do početka ljeta iduće godine.

Bit će to, kazao je, velik iskorak za KB Dubrava kad je riječ o dostupnosti, kvaliteti i brzini usluga te smanjenju lista čekanja, dok će rad jednodnevne kirurgije znatno utjecati na liste čekanja.

Građevinske preinake i prenamjena prostora stajat će 19,3 milijuna kuna, a oprema za dnevne bolnice i jednodnevnu kirurgiju 28,8 milijuna kuna, dok će milijun i pol kuna biti iskorišteno za promicanje pristupačnosti za osobe s invaliditetom, promicanje vjerske tolerancije itd.

Ministar Kujundžić očekuje da će početak gradnje Nacionalne dječje bolnice kao prve faze Sveučilišne bolnice biti tijekom jeseni 2019., a o tome koliko su iskoristivi postojeći objekti stare Sveučilišne bolnice, koja je započeta još 80-ih godina prošlog stoljeća, pokazat će studija izvedivosti, za čiju će izradu biti raspisan međunarodni natječaj.
"Dosad je napravljena statička provjera koja je pokazala da je objekt statički valjan, no veliko je pitanje je li funkcionalno primjeren suvremenoj bolnici jer je projektiran potkraj 70-ih godina 20. stoljeća, no za početak gradnje nećemo čekati studiju izvedivosti", kazao je Kujundžić.

Vezano uz slučaj primanja mita u splitskom KBC-u i inspekcijskog nadzora koji je u tijeku, Kujundžić je rekao kako su "u bolnici djelatnici Ministarstva zdravstva te neovisni kardiokirurzi i kardiolozi koji analiziraju je li bilo i stručnog propusta, dok je eventualno uzimanje mita posao policije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!