13:26 / 02.05.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

KB Dubrava: Otvoren Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije

-

-

Foto: - / -

Priznanje hrvatskim stručnjacima za sve što su postigli u liječenju šećerne bolesti.
U Kliničkoj bolnici (KB) Dubrava u srijedu je otvoren Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije (MDF) u Hrvatskoj, kao priznanje hrvatskim stručnjacima za sve što su postigli u liječenju šećerne bolesti, a otvorili su ga predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik MDF-a Nam Cho.

U Hrvatskoj je danas službeno registrirano 286.000 oboljelih od šećerne bolesti, no procjenjuje da ih je više od 450.000. Na liječenje dijabetesa odlazi 20 posto proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a zbog kasnog otkrića bolesti čak 88 posto tih sredstava odlazi na liječenje komplikacija.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila kako očuvanje zdravlja i prevencija bolesti nije samo odgovornost pojedinca već cijelog društva, dok je briga o zdravlju građana jedno od temeljnih ustavnih prava.

Hrvatska u zadnjih nekoliko godina ponovno ima važnu ulogu u europskoj i svjetskoj dijabetologiji, istaknula je predsjednica i čestitala KB Dubrava jer je jedina  bolnica s područja jugoistočne Europe koja je imenovana centrom izvrsnosti MDF-a.

"Nažalost, danas puno nas ulazi u tu rizičnu kategoriju, što zbog obiteljske anamneze, sjedilačkog načina života, viška kilograma, ali i stresa koji proživljavamo u svakodnevnom životu", izjavila je i pozvala građane da se, bez obzira kako se osjećaju, educiraju o tome koji su prvi simptomi dijabetesa, posebno tipa 2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!