KB Dubrava u punom pogonu, kamere HTV-a u odjelima za Covid

25.05.2020.

18:03

Autor: Ruža Ištuk/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Otpušten je i posljednji pacijent pozitivan na koronavirus, a sve je spremno i za mogući drugi val.
Pacijenti su se vratili u bolnicu, a liječnici u operacijske dvorane. Klinička bolnica u Dubravi od danas radi u punom kapacitetu. Otpušten je i posljednji pacijent pozitivan na koronavirus, a sve je spremno i za mogući drugi val.

Naša ekipa prva je ušla i u stari i u novi odjel za COVID. Pred bolnicom trijažni šatori, na ulazu stroga kontrola. Bolnica u Dubravi u punom pogonu.- Od danas ponovno rade sve naše specijalnosti. Dakle, sve internističke, sve kirurške, sve dijagnostičke. Ja bih rekao da vlada jedno pozitivno ozračje kako među kolegama osobljem tako i među našim pacijentima, objašnjava prof.dr.sc. Ivica Lukšić, dr.med. Voditelj Odjela za onkološku kirurgiju glave i vrata.

Nakon više od dva mjeseca otvoren je i operacijski blok.

- Svi smo jedva čekali vratiti se u svoje uobičajene hodnike i uobičajene naše sale, kaže prim. Davorka Židak, dr. med.anesteziologinja.

- Imamo danas dvije operacije u neurokirurškoj sali. Sveukupno danas po programu 7 sala s prosječno dvije-tri tijekom dana, objašnjava Valerija Crnica, medicinska tehničarka.

Rade ujutro, popodne i vikendom, sve kako bi liste čekanja bile što kraće. Spremni su i za prijam novih pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Covid odjel se rasprema, pripremljen je novi na kojemu imaju i operacijsku salu, naime do sada su svi pacijenti koji su bili pozitivni na Covid-19 operirani u jedinici hitne pomoći.

Počinje s radom za tjedan dana, a na novom odjelu za COVID obavljaju se posljednje pripreme.

- Ako dođe do tog drugog vala, mi smo spremni pomoći infektivnoj klinici. Ovdje bi se operirali svi Covid pozitivni bolesnici ako za to bude potrebe. Pripremljeno je 15-ak kreveta. Od toga 8 intenzivnih, govori LjIljana Vuković mag. med. techn. glavna sestra Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Ostaju i šatori pred bolnicom jer s koronavirusom i dalje ne znamo na čemu smo.

V.d. voditelj Zavoda za jednodnevnu kirurgiju Josip Baković izvijestio je u Dnevniku HTV-a što se sve radi da liste čekanja budu kraće. Potvrdio je da će se raditi i ujutro i popodne i vikendom. Povećani opseg posla zasigurno će pridonijeti smanjenju listi čekanja, kazao je. "Onkološki bolesnici i u zadnje vrijeme operaciju su čekali oko mjesec dana, a manje hitne operacije, poput operacije žući i inače čekaju se pola godine do godine dana, kazao je. U Temi dana gostovali su prof.dr.sc. Ivica Lukšić iz KB Dubrava, te docentica doktorica Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

Profesor Lukšić je rekao da su u KB Dubrava liječena 64 bolesnika, a jučer je otpušten zadnji.

- Nažalost, preminulo je 8 bolesnika, a uglavnom su bili liječeni od Covida srednje teški i teški bolesnici.

- Mi smo danas u poziciji, kao malo koja zemlja, da brzo vraćamo sustav u normalu, a da imamo iskustvo koje nam omogućava da smo pripravni i za buduće eventualne situacije pogoršanja epidemiološke situacije.

- Postupno se vraćamo na staro koje nije u potpunosti isto. Ali imamo pozitivna iskustva s ovim novim "normalnim" radom. Bolesnici se naručuju u točno određeno vrijeme, na točno određenu pretragu. Malo je više reda. Problem koji ostaje su zaostaci koje ćemo pokušati nadoknaditi radom u dvije smjene. Nadoknaditi ovo propušteno vrijeme.

Doktorica Hrstić je rekla da je možda bilo jednostavnije prije nego sada.

- Jer se sada morate nositi s dvije situacije. Otvarate bolnički sustav u situaciji izvrsne epidemiološke situacije, ali s opreznošću. Mi smo i dosad dok smo bili zatvoreni, vršili obje zdravstvene usluge, i liječenje oboljelih od Covida i liječenje ostalih. Sad smo samo sustav otvorili u potpunosti. Izazov je jer treba odraditi zaostatke kao i ono naručeno, tako da de facto radimo dvostruko.

- Apelirala bih da usprkos tome što pacijente zovemo par dana prije pretrage, imamo do 25 posto ne dolazaka. To nam stvara prazan hod u zdravstvenom sustavu i mislim da na tome treba intenzivno raditi.

- Mi ovih dana selimo u novo izgrađene prostore bolnice, a stare ostavljamo pro futuro za onaj drugi val ako ga bude, istaknula je.

 - Iskustva stečena u ovoj pandemiji moramo iskoriristiti da sustav učinimo boljim, zključio je profesor Lukšić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!