16:17 / 29.04.2020.

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/IMS/HRT

KB Dubravi doniran vrijedan CT uređaj

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Donirani uređaj, General Electric Healthcare Revolution ACT, vrijedan je 1.397.800 kuna bez PDV-a.
Kompanija Jadranka d.d. i humanitarna udruga Cro Unum donirali su Kliničkoj bolnici Dubrava višeslojni CT uređaj General Electric Healthcare Revolution ACT, kako bi osigurati pretrage za COVID-pozitivne pacijente i one koji nisu zaraženi.

Uređaj je najnoviji tehnologijski iskorak u području CT radioloških tehnologija i donira se Kliničkom Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, KB Dubrava, primarno u borbi protiv Covida-19, ali i za sve druge bolničke potrebe.

- Uvijek je dobro vrijeme za donacije, posebno s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju. Danas smo u pogon stavili novi uređaj za komiteriziranu mamografiju, kojeg nam je donirala tvrtka Jadranka d.d. Koristit ćemo aparat za dobrobit naših pacijenata - rekao je ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić.

Donirani uređaj, General Electric Healthcare Revolution ACT, vrijedan je 1.397.800 kuna bez PDV-a.

Projekt su inicirali i koordinirali predsjednik Upravnog odbora O'KEY GROUP SA Miodrag Borojević, i predsjednik hrvatske humanitarne udruge Cro Unum i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Dragan Primorac. Sredstva za realizaciju projekta osiguralo je društvo Jadranka d.d. iz Malog Lošinja.

Uređaj će dobiti Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, a njen predstojnik Boris Brkljačić istaknuo je da mu je jako drago što su dobili 32-slojni CT uređaj.

- Uređaj će nam izrazito pomoći. Čuli ste da od ponedjeljka počinjemo raditi CT i magnet za ne-COVID pacijente. U ovoj bolnici oko 24.000 pacijenata godišnje prelazi CT pretrage, to je danas dominantna pretraga u suvremenoj radiologiji. Nama će ovaj uređaj biti od velike koristi jednom kada bolnica opet bude u punom pogonu - naglasio je Brkljačić.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Robert Kohorst, rekao je kako je sretan što američke kompanije poput General Electrica mogu pružiti izvrsne usluge liječničkoj struci, i pomoći u borbi protiv COVID-19 virusa u cijelome svijetu.

Ravnatelj KB Dubrava Marušić također je najavio otvaranje poliklinike KB Dubrava od ponedjeljka, gdje će dnevno proći oko 800 pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!