KB Sveti Duh: Završen projekt opremanja dnevne bolnice

26.05.2023.

13:37

Autor: M.M./Hina/HRT

KB Sveti Duh: Završen projekt opremanja dnevne bolnice od 6,5 milijuna eura

KB Sveti Duh: Završen projekt opremanja dnevne bolnice od 6,5 milijuna eura

Foto: Robert Anic / Pixsell

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh obilježen je u petak završetak projekta opremanja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije vrijedan 6,5 milijuna eura, sufinanciran europskim sredstvima, čime će se znatno smanjiti liste čekanja i pritisak na akutne bolničke odjele.

Željeli smo smanjiti broj dana bolničkog liječenja, smanjiti pritisak na akutne odjele naše bolnice i povećati broj obrađenih slučajeva u dnevnoj bolnici, rekao je na konferenciji za medije zamjenik ravnateljice KB Sveti Duh Igor Alfirević.

Istaknuo je da je u tu svrhu na Svetom duhu izgrađeno preko 22 tisuće kvadratnih metara prostora, opremljeno pet klinika i tri zavoda, te je u funkciji dnevna bolnica. Riječ je o projektu sufinanciranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji je započet 2016. godine.

Kupnjom suvremene opreme i optimizacijom bolničkih procesa ostvarit će se preduvjeti za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite za 300.000 građana koji gravitiraju KB Sveti Duh te povećati broj slučajeva u Dnevnoj bolnici i jednodnevnoj kirurgiji s današnjih 25 na 40-50 ciljanih slučajeva dnevno.

Broj dana liječenja u našoj bolnici smanjio se na godišnjoj razini otprilike 30 posto. Pritom je broj pacijenata koji se liječe kroz dnevnu bolnicu povećan za više od 320 posto i time se smanjio broj zaposlenika koji trebaju hospitalizaciju za 14 posto, rekao je Alfirević.

Dnevne bolnice postale su trend u najrazvijenijim zemljama, a njihova je najveća važnost u tome što bolesnik u jednom danu započne i završi liječenje, dodao je.

Predstojnik Klinike za kirurgiju i voditelj dnevne bolnice Žarko Rašić rekao je kako su znatno skratili liste čekanja za određene postupke i operacije.

- Primjerice, za određene operacijske zahvate vezane uz kirurgije šake kod nas se čeku oko 14 dana, dok se u drugim bolničkim ustanovama u Hrvatskoj liste čekanja duge i do godinu dana, istaknuo je Rašić.

Odgovarajući na pitanja o međuljudskim odnosima i prijavama protiv ravnateljice, Alfirević je rekao da osobno ne osjeća podjele među radnicima, ali i rekao da je svako ukazivanje na bilo koju nepravilnost dobrodošla.

Ja svaku kritiku smatram prilikom za poboljšanje unutarnjeg ustroja bolnice i osobno ne osjećam apsolutno nikakav animozitet ni podjelu među djelatnicima, rekao je Alfirević. Dodao je da ravnateljica nije bila na predstavljanju završetka projekta jer je na bolovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!