Beroš o slučaju Budak: Ispričat ću se ako je bilo propusta, ali to neće biti kraj

17.02.2023.

Zadnja izmjena 14:12

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Bolnica Sestre milosrdnice ustvrdila je u petak da je onkološka pacijentica, koja ju je optužila da joj je nalaz o malignoj bolesti bio uskraćen sedam mjeseci, bila upućena liječniku specijalistu kojemu je otišla tek nakon šest mjeseci, te da se slučaj istražuje. Ministar Vili Beroš poručio je da će se, ako zdravstvena inspekcija ustanovi da je bilo propusta, osobno ispričati, ali to neće biti kraj. Zatražit ću i sankcije, ako nešto nije napravljeno kako treba, poručio je Beroš.

Pacijentica Lina Budak u intervjuu za Index iznijela je niz optužbi na rad Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. U njima tvrdi da joj je sedam mjeseci bio uskraćen patohistološki nalaz pretraga koje je obavila u toj bolnici, a koji je potvrdio da boluje od karcinoma dojke.

Istaknula je da ta bolnica ni njoj ni njezinu obiteljskom liječniku taj ključan nalaz nije dostavila, a on je, punih sedam mjeseci bio u bolnici, a da ga pritom nije pregledao liječnik.

Pacijentica je, nakon svega, otišla na liječenje u Njemačku gdje je operirana. Sada u Hrvatskoj čeka nastavak liječenja, a o svojem slučaju uputila je i službenu pritužbu bolnici.

Iz KBC-a Sestre milosrdnice istaknuli su da sve navode koje je iznijela utvrđuje inspekcija Ministarstva zdravstva i Povjerenstvo za unutarnji nadzor te bolnice.

Ističu da je Budak, nakon obavljenih pregleda, upućena bez posebnih uputnica i listi čekanja na pregled liječniku specijalistu za utvđivanje i propisivanje dijagnoze te određivanje daljnjeg tijeka liječenja i medicinskih postupaka.

Pacijentica se na pregled javila liječniku specijalistu nakon šest mjeseci, ističu u priopćenju, ne komentirajući tvrdnju o neustupljenom nalazu.

Dodaju da će inspekcija i povjerenstvo utvrditi činjenice iz njezinih pritužbi i o cijelom slučaju dati pravorijek.

Beroš:  Pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti specijalistu


I ministar Vili Beroš komentirao je slučaj pacijentice Line Budak.

- Ja sam razgovarao s ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice. Imaju višedestljetnu praksu da sve takve analize ne dostavljaju pacijentima na šalter. Ne bi bilo dobro da netko sudbinu dozna na šalteru. Njihova je praksa da se takvi nalazi podižu u ordinaciji specijalista. Pozdravljam takvu praksu, ali i to moramo unaprijediti. U procesu informatizacije moramo i to unaprijediti. Vrlo brzo će podaci biti dostavljeni u elektronički karton pacijenta, odgovorio je ministar.

Nadalje objašnjava.

- Pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti specijalistu. Nije dobila termin jer liste čekanja nema. Mogla je doći specijalistu i dobiti taj nalaz. Ne znam što se u međuvremenu dogodilo, znam da je KBC Sestre milosrdnice još u 12. mjesecu odgovorio određenim dopisom pacijentici. Čitam jutros, sustav šuti. Vinogradska bolnica je odgovorila pacijentici. Zdravstvena inspekcija je već postupala u ovom KBC-u, nalaz je u izradi. Zdravstvena inspekcija će otići i na Rebro, kaže Beroš.

- Ako zdravstvena inspekcija ustanovi da je bilo propusta, osobno ću se ispričati, ali to neće biti kraj. Zatražit ću i sankcije, ako nešto nije napravljeno kako treba. To je isto jedna od opcija, poručio je ministar Beroš.

Luetić: Tražit ćemo dokumentaciju


Slučaj Line Budak komentirao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

- Nismo službeno upoznati s tim slučajem. Tražit ćemo dokumentaciju, a naše će Povjerenstvo postupiti u skladu s ovlastima, poručio je Luetić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!