Ravnatelj KBC-a Split o preminuloj zaposlenici: Ne možemo reći da postoji veza s cijepljenjem

17.01.2022.

13:51

Autor: B.A./HRT

Julije Meštrović

Julije Meštrović

Foto: Studio 4 / HRT

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je da danas imaju 226 pacijenata s COVID-om, najviše dosad, od kojih su 43 na respiratoru.

Bolnicu je danas posjetio predsjednik HLK Krešimir Luetić. Meštrović je rekao da je Luetić došao osobno čuti kako bolnica funkcionira u ovim uvjetima.


- 226 bolesnika s bolešću COVID-19, to je 24 posto od svih bolesnika koji se trenutno liječe u KBC-u Split, rekao je Meštrović.


Dodao je da je većinom riječ o bolesnicima starije dobi te da većina njih ima i neke kronične bolesti.


- Naravno, primamo one za koje je potrebno bolničko liječenje, tako da je većina njih na kisiku, osim ovih 43 koji su na respiratoru, rekao je Meštrović.


- Sad je životna dob tih hospitaliziranih osam godina niža nego što je to bila u prvom valu, naglasio je.


Na novinarsko pitanje o informaciji o zaposlenici KBC-a koja je navodno preminula nakon treće doze cjepiva, Meštrović je rekao kako, koliko je njima poznato, ne mogu reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja.


- Prema onoj analizi koju smo mi dosad napravili, ne postoji takva povezanost, dodao je.

Luetić: Takvo opterećenje nema nijedna druga bolnička ustanova u Republici Hrvatskoj

Luetić je rekao da je "ono što Split i KBC Split razlikuje od ostatka Hrvatske kontinuirano opterećenje pacijentima s COVID-om još od sredine kolovoza do sada".


- Takvo opterećenje nema nijedna druga bolnička ustanova u Republici Hrvatskoj i možemo govoriti o jednom petomjesečnom opterećenju bolnice s COVID pacijentima, rekao je Luetić.


Istaknuo je da je u ovom trenutku svaki četvrti pacijent u KBC-u Split bolesnik s COVID-om, što je ocijenio iznimno velikim opterećenjem za cijelu bolnicu. Odao je priznanje liječnicima, medicinskim sestrama i svim ostalim radnicima na profesionalnosti, predanosti i požrtvovnom radu, istaknuvši kako imaju iznadprosječne rezultate u liječenju pacijenata s COVID-om u Hrvatskoj.


Luetić je rekao i da u Hrvatskoj svugdje osim u Splitu stagniraju, a ponegdje i padaju brojevi hospitaliziranih pacijenata s COVID-om.


- Razloga je vjerojatno više, međutim, zasigurno ima podloge i u tome što Splitsko-dalmatinska županija, uz još neke županije u Hrvatskoj, ima najnižu razinu cijepljenosti, a posebno zabrinjava podatak da i u dobi iznad 60 godina ta razina ne prelazi 65, odnosno 70 posto, izjavio je Luetić.

Također je rekao da pet mjeseci intenzivnih napora u KBC-u Split zasigurno nije normalno funkcioniranje te da se dugoročno ne može funkcionirati na ovaj način. Dodao je da su ih u ravnateljstvu izvijestili da im jedino nedostaje medicinskih sestara i da su u tom smislu tražili pomoć Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!