16:52 / 14.05.2021.

Autor: Mariola Milardović Perić/Regionalni dnevnik/HRT/Hina/I.B.

"Unaprijeđen sustav dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija u vrijednosti većoj od 68 mil. kn"

KBC Split

KBC Split

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

U splitskom je KBC-u uspješno dovršen projekt unaprjeđenja dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija vrijedan više od 68 milijuna kuna, od čega je 50 miljuna bespovratnih europskih sredstava.

Nova dnevna bolnica i laboratorij splitske onkologije jedan je od većih projekata realiziranih u protekle tri godine, a dnevna bolnica u Zagvozdu približila je zdravstvenu skrb stanovnicima ruralnih područja.

Ukupno je opremljeno 25 dnevnih bolnica i jedinica dnevne kirurgije kroz projekt vrijedan više od 68 milijuna kuna, od čega je 50 milijuna bespovratnih europskih sredstava.

Ministarstvo zdravstva znatnim je sredstvima sudjelovalo u projektu nabavom novih uređaja. Cilj je bila brža, dostupnija, učinkovitija zdravstvena skrb.

- Nama je bio cilj smanjiti broj pacijenata u bolnici. Prije ih je bilo pedeset posto. Mi smo sada došli na malo više od trideset posto, ističe ravnatelj KBC-a Split prim.prof.dr.sc. Julije Meštrović.

Umjesto višednevnog ležanja u bolnici, pacijenti kvalitetnu i brzu uslugu sada dobivaju kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije.

- Cilj projekta je unaprijediti sustav i češće korištenje dnevnih bolnica i dnevne kirurgije splitskoga KBC-a, a nabavom nove opreme očekuje se da će se smanjiti prijam akutnih pacijenata u bolnicu i da će porasti postotak prijama pacijenata u dnevne bolnice i dnevne kirurgije, objasnio je voditelj Službe za investicije i razvoj EU projekata Ante Sunara.

Podsjetio je da su 2013. godine imali 104 tisuće hospitalizacija, od čega je više od 51 posto bilo dugoročnih. Projektom su se obvezali taj broj smanjiti barem za deset posto. Tako je 2020. godine od 124 tisuće hospitaliziranih 37 posto trajno hospitalizirano, što znači da su premašili ciljeve projekta za sedam posto.

Splitski KBC na godinu skrbi o više o 1,2 milijuna pacijenata koji prođu kroz bolničku i ambulantnu skrb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!