12:08 / 21.12.2020.

Autor: T.V./Hina

KBC Split otvorio novi operacijski blok vrijedan 48,5 mil. kn.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Splitski Klinički bolnički centar je u ponedjeljak nakon 45 godina otvorio novi operacijski blok s četiri dvorane u čije je uređenje uloženo 48,5 milijuna kuna.
Splitski Klinički bolnički centar je u ponedjeljak nakon 45 godina otvorio novi operacijski blok  s četiri dvorane u čije je uređenje uloženo 48,5 milijuna kuna.

Radi se o preuređenju Zavoda za ortopediju i traumatologiju na prvom katu bivšeg odjela  ginekologije u što je uloženo 48,5 milijuna kuna, većinom sredstva Vlade RH. Ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović zahvalio je resornom ministarstvu" na podršci i odličnom zajedničkom radu."

- Iz EU fondova smo za preuređenje dobili 17 milijuna kuna koji su bili namijenjeni za opremanje. I tu se zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. Nakon puno rada smo uspjeli završiti ovaj veliki projekt koji je zbog pandemije bio usporen pa se nije radilo onoliko brzo koliko je bilo planirano, rekao je Meštović. Istaknuo je i kako imaju projekte od kojih ne odustaju.

- U idućoj godini očekujemo početak na uređenju Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) i Regionalnog transfuzijskog centra na Križinama, rekao je ravnatelj splitskog KBC-a. Dodao je i da se nastavlja rad na njihovim strateškim projektima poliklinike Centra za akutnu medicinu i istraživački medicinski centar na Firulama.

Predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Zdravko Perko je rekao kako će otvaranje operacijskog bloka biti značajan iskorak za kirurgiju jer su oni dobili dvije nove operacijske dvorane. S obzirom na to da su još dvije dvorane za drugu namjenu tako će biti i dva operacijska trakta. Perko ističe kako će to sigurno biti veliki dobitak, ne samo za Zavod za ortopediju i traumatologiju već i za čitavu kirurgiju.

➡️ Meštrović: Očekujem smanjenje broja hospitaliziranih i umrlih

Upitan je odgovorio da su dosta dobro pokriveni s liječnicima, dok im je glavni problem, kao i svugdje, nedostatak srednjeg medicinskog kadra. Nadaju se da bi uskoro mogli dodatno zaposliti to osoblje, kao i pomoćne radnike.

- Ravnatelj Meštrović je  novinarima odgovorio kako se danas  na Klinici za infektologiju liječi 179 covid pozitivnih bolesnika, 16 ih je na respiratoru, a 16 na dugotrajnoj ventilaciji. Stanje se donekle stabiliziralo, no to se u dva dana sve može promijeniti, upozorio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!