16:29 / 14.11.2020.

Autor: HRT/Hina

KBC Zagreb poziva majke novorođenčadi da daruju višak mlijeka

Ilustracija, foto: Pixabay

Ilustracija, foto: Pixabay

Foto: - / -

KBC Zagreb pozvao je u subotu sve punoljetne majke koje su zdrave i čije je dijete mlađe od godinu dana da daruju višak mlijeka u Banku humanog mlijeka, čiji je rad otežan zbog epidemije i potresa u Zagrebu.
KBC Zagreb pozvao je sve punoljetne majke koje su zdrave i čije je dijete mlađe od godinu dana da daruju višak mlijeka u Banku humanog mlijeka, čiji je rad otežan zbog epidemije i potresa u Zagrebu.

- U ovom trenutku potrebe za mlijekom postaju sve veće jer se izdavanje mlijeka širi i na druge ustanove u Hrvatskoj. Molimo sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju Banci. Darivateljica može biti svaka punoljetna majka koja je inače zdrava i čije dijete je mlađe od godinu dana, stoji u priopćenju KBC-a Zagreb.

➡️ Porođaj u vrijeme potresa 

Iako je rad Banke bio otežan zbog epidemije i potresa, ondje se svakodnevno pasteriziralo darovano mlijeko, gdje mu se osigurava sigurnost i kvaliteta. Darovano humano mlijeko najbolja je zamjena za majčino u okolnostima kada ona nije u mogućnosti dati vlastito, a samo darivanje pomaže najugroženijoj skupini novorođenčadi u borbi za što bolji početak.

➡️ Otvorena Banka humanog mlijeka

Banka humanog mlijeka otvorena je 15. studenog 2019. godine, a organizacijski je dio Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC-a Zagreb.

- Ovo je prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj, a njezina je vizija djelovati kao nacionalna banka koja će osigurati dovoljno mlijeka za svu prijevremeno rođenu djecu u Hrvatskoj, navode u priopćenju.

Od osnutka, u prvoj godini rada Banke, za darivanje se prijavila 191 majka, od kojih je 63 posto darivateljica.

- Prikupilo se 327 litara, pasterizirale su se 282 litre, a izdano je 185 litara pasteriziranog darovanog humanog mlijeka. U razdoblju od siječnja do studenog 2020. darovanim mlijekom hranjeno je gotovo stotinu djece s pedijatrijskih odjela, prvenstveno u jedinicama intenzivnog liječenja u Zagrebu i Osijeku, navode u priopćenju iz KBC-a Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!