KBC Zagreb: Zbog humanosti i etičnosti zaslužili Medicinski Oscar

16.01.2021.

16:53

Autor: Zdrav život/I.Z./HRT

default error photo
Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici dio je KBC-a Zagreb, a u trenutku potresa bila je prepuna novorođenčadi s majkama.
Medicinski Oskar, već sedmu godinu za redom nagrađuje najbolje liječničke i farmaceutske istraživačke radove i postignuća. U Hrvatsku je prošlog mjeseca stigla ova prestižna nagrada u posebnoj kategoriji – pripala je KBC-u Zagreb zbog izvanrednih napora u pružanju medicinske pomoći nakon potresa te osobitog truda osoblja rodilišta u Petrovoj.

Potres koji je 22. ožujka prošle godine pogodio Zagreb oštetio je brojne zgrade starijeg datuma gradnje u širem centru grada. Stradali su brojni stambeni i poslovni objekti, kulturne institucije, ali i bolnice. Toga je, netom nakon prestanka podrhtavanja, bio svjestan i ravnatelj KBC-a Zagreb – profesor Ante Ćorušić.

Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici dio je KBC-a Zagreb, a u trenutku potresa bila je prepuna novorođenčadi s majkama. Na odjelu za neonatologiju i intenzivno liječenje bilo je 26 malih pacijenata, od čega njih osmero s porođajnom težinom manjom od 1500 grama. Svi zaposlenici i pacijenti morali su odmah nakon potresa napustiti bolnicu i izići u dvorište. Najveći je problem bio kako ih sve zbrinuti, vodeći računa o održavanju vitalnih funkcija.

- Sva naša djeca koja su se u trenutku potresa ovdje zatekla su spašena i danas su zdrava djeca koja se normalno razvijaju. Treba reći da je najmanje dijete koje je bilo ovdje liječeno u trenutku potresa bilo svega 590 grama teško, da se nekoliko sati prije samog potresa rodilo jedno novorođenče tek nešto teže od 1000 grama i da su oni preživjeli cijelu tu situaciju bez ikakvih posljedica po zdravlje, naglasila je doc. dr. sc. Mirta Starčević, Klinika za ženske bolesti i porode Petrova, KBC Zagreb.

Za to izvanredno postignuće, kao i zbog iznimnog truda liječnika i medicinskih sestara Klinike za ženske bolesti i porode, KBC Zagreb dobio je Medicinskog Oscara za prošlu godinu. Riječ je o nagradi International Medis Awards, koja već sedmu godinu zaredom nagrađuje najbolje liječničke i farmaceutske istraživačke radove i postignuća.

Nagrada u posebnoj kategoriji za iznimno postignuće u medicini, kojom se, osim stručnosti, nagrađuje ponajprije briga za bližnjega, pripala je KBC-u Zagreb jer su pokazali veliku stručnost, znanje i organizacijske sposobnosti te veliku solidarnost.

- Znači nam puno. International Medis Awards se obično dodjeljivao za znanstvena postignuća i prije par godina je jedan kolega, koji radi upravo na KBC-u, dobio zbog znanstvenih rezultata tu nagradu. Međutim ovaj put je nagrada dodijeljena isključivo za humanost i etičnost i dobro organizaciju pri evakuaciji onih najugroženijih pacijenata. To su bila djeca u inkubatorima u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj 13. I znači mi puno jer to je zahvala svim djelatnicima, nagrada svim djelatnicima Kliničkog bolničkog centra Zagreb koji su pokazali humanost, etičnost pa i žrtvu kako bi ti najmanji naši bolesnici, ti pacijenti bili adekvatno zbrinuti i adekvatno transportirani na odgovarajuću drugu lokaciju, a to je bila Klinička bolnica Dubrava u to vrijeme. I naravno da čestitam i zahvaljujem i svim volonterima koji su sudjelovali, prvenstveno pripadnicima Hrvatske vojske, civilne zaštite pa i navijačkim skupinama koji su u tom trenutku uskočili u pomoć i omogućili da taj transport djece bude adekvatan, istaknuo je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Svake godine za medicinskog Oscara natječu se liječnici i farmaceuti iz devet zemalja: Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Brojne dosadašnje nagrade koje su otišle u ruke naših stručnjaka i institucija dovoljno govore o kvaliteti medicinske skrbi i brizi za pacijenta.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!