12:31 / 10.02.2020.

Autor: I.Z./Studio 4

Kedžo: Medijsko zakonodavstvo je zapušteno

-

-

Foto: - / -

Jedna od novosti u Zakonu je uvođenje veće zaštite hrvatskog identiteta kroz povećanje kvote hrvatske glazbe i audiovizualnih djela.
U Studiju 4 Zdravko Kedžo, predsjednik Programskog vijeća HRT-a govorio je u novom Zakonu o elektroničkim medijima koji predviđa tri puta više prekršaja čak njih 112.

Jedna od novosti u Zakonu je uvođenje veće zaštite hrvatskog identiteta kroz povećanje kvote hrvatske glazbe i audiovizualnih djela.

Kedžo ističe da o Zakonu o elektroničkim medijima je otvorena javna rasprava koja će trajati mjesec dana. Smatra da je dobro da s govori o medijskom zakonodavstvu ali dodaje da nije dobro da se stvari vade iz konteksta i ponudi samo Zakon o elektroničkim medijima.

- Cijela medijska scena u Hrvatskoj, znači medijsko zakonodavstvo je malo zapušteno, napominje. Dodaje da je i Zakon o HRT-u problematičan i o njemu treba puno razgovarati.

Kedžo je kazao da je potrebno napraviti regulativu o primjerenom ponašanju na društvenim mrežama.Naveo je da uvođenje zaštite hrvatskog identiteta kroz povećanje kvote hrvatske glazbe je neprestana borba za hrvatski književni jezik i hrvatsku kulturu pri čemu je hrvatska glazba condicio sine qua non.

Smatra da se hrvatsku glazbu treba povećati i obvezati se da kvota koja se s njom popunjava ne bude u ranojutarnjim satima. Kedžo i dodaje da je protiv ograničavanja koncesija. Žao mu je što je HND izašao iz radne skupine Zakona o elektroničkim medijima.

Misli da Zakon o elektroničkKim medijima predviđa veću neovisnost nacionalnih regulatornih tijela. Naglašava da politika ne treba sudjelovati u nikakvoj medijskoj priči od lokalne razine pa do nacionalne.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.
 
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!