Kekin najavila inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstava o HANFA-i

15:22 / 08.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Ivana Kekin

Ivana Kekin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica Ivana Kekin najavila je u srijedu u ime Kluba zeleno-lijevog bloka pokretanje inicijative za osnivanje saborskog istražnog povjerenstava o trgovanju vrijednosnim papirima zaposlenika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Razgovarat ćemo s oporbom i tražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstvo na koje želimo da dođe ravnatelj HANFA-e te se utvrdi što se događalo, izjavila je Kekin u Saboru, a nakon što je Index objavio kako je 89 zaposlenika te agencije trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala.


Ako je točno što je objavio Index, radi se o jednom apsolutnom skandalu, znači da hrvatske institucije nisu u stanju obavljati svoj najosnovniji posao, institucija kojoj je posao nadzirati krši li se Zakon o tržištu kapitalu kršila je taj zakon, ocijenila je Kekin.


Pita se također kako će HANFA nadzirati tržište kapitala ako nema kapaciteta nadzirati vlastite zaposlenike.


Svi zaposlenici HANFA-e imaju zabranu trgovati vrijednosnim papirima tvrtki i društava koje nadziru pri čemu sve transakcije moraju prijaviti i za njih dobiti odobrenje, navela je Kekin. 


Ako su prodavali i kupovali vrijednosne papire za koje su znali kako će im se kretati cijene, to je definicija trgovanja na temelju povlaštenih informacijama i de facto kazneno djelo, rekla je Kekin i dodala kako onda ima elemenata i za prijavu DORH-u.


Kekin također drži da bi HANFA trebala Saboru podnijeti izvješće o radu a ne samo svom Upravnom vijeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!