Kekin: Onkološku skrb HDZ predaje u ruke njima bliskih privatnika

20.06.2023.

14:18

Autor: T.D./HRT/Hina

Ivana Kekin

Ivana Kekin

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborska zastupnica Ivana Kekin (Možemo!) ocijenila je u utorak skandaloznom odluku o proglašenju Medikolove specijalne onkološke bolnice strateškim investicijskim projektom i dodala da time HDZ pacijente oboljele od karcinoma "predaje u ruke njima bliskoj privatnoj tvrtki".  


- Da bi se zdravstveni sustav oporavio, nužno je ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu i prevenciju, promijeniti model financiranja koji bolnice drži u dužničkom ropstvu i ključno - nužno je promijeniti model upravljanja bolnicama kojim zapravo HDZ-ovi moćnici na pozicijama moći, umjesto u javno zdravstvo, ulažu u džepove sebi bliskih privatnika, poručila je Kekin na konferenciji za novinare u Saboru.

Podsjetila je da je Vlada prošli tjedan odabrala Medikolov privatni investicijski projekt, Specijalnu onkološku bolnicu vrijednu više od 76 milijuna eura, kao doslovno jedini strateški projekt iz područja zdravstva u Hrvatskoj.

Kekin: Beroševa politika devastira javnozdravstveni sustav


Kekin je istaknula da je ta odluka "skandalozna" iz barem tri razloga. 

To je trenutna situacija s liječenjem raka u Hrvatskoj, s obzirom na to da hrvatski građani umiru značajno više i ranije od prosjeka EU-a, dok se istodobno ne implementira Nacionalni strateški okvir protiv raka koji je donesen 2020.

- Nema nijednog novog projekta Vlade, nema plana za jačanje primarne zdravstvene zaštite i prevencije, nema najave da ćemo graditi licencirane onkološke centre u sklopu javnog zdravstva, navela je Kekin.

Ocijenila je da je odluka skandalozna i zbog "problematične povijesti zagrljaja" HDZ-a i Medikola koji traje od 2007. i koji je u više od 15 godina hrvatskim građanima "izbio" više od milijardu kuna s obzirom na to da su HDZ-ove vlade i svi ministri omogućavali i inzistirali na tome da Medikol ima monopol na PET/CT pretrage.

Osim toga, navela je da "HDZ uporno i temeljito, osmišljeno, uništava javno zdravstvo tako da ga predaje u ruke njima bliskih privatnika" te dodala da je onkologija izrazito profitabilna grana medicine.

- Time je krug zatvoren: tzv. privatne zdravstvene ustanove naplaćuju se od HZZO-a, dakle, od hrvatskih građana, a onda, zato što ostvaruju veliki profit, povlače ljudski kadar jer mu mogu pružiti veću plaću od one u javnozdravstvenom sustavu. Beroševa politika devastira javni zdravstveni sustav, i financijski i ljudski, ocijenila je Kekin.

O zarazi na Sv. Duhu: Takve stvari se događaju


Odgovarajući na pitanja o zarazi novorođenčadi u KB-u Sveti Duh enterovirusom, kao liječnica je objasnila kako tu vrstu meningoencefalitisa u najvećem broju slučajeva novorođenčad dobije od majke, koja se zarazila u perinatalnom periodu. 

- Taj virus je u populaciji i takve se stvari događaju u svim bolnicama. Dobra je vijest što ima uglavnom ima blagu kliničku sliku i bebe prolaze kroz to bez posljedica, objasnila je.

Poručila je i da epidemija nekog virusa u nekoj zdravstvenoj ustanovi nije posljedica lošeg upravljanja.

- Takve stvari se u bolnicama događaju. Ali to da smo drugi u EU-u po smrtnosti od raka, to je posljedica lošeg upravljanja, izjavila je Kekin, upitavši komu je u interesu da takve pojave predstavljaju kao skandalozne vijesti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!