12:57 / 23.10.2019.

Autor: HRT

Kibernetička sigurnost: Ne dijelite podatke na internetu

Gerd Altmann/Pixabay

Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Budući da je riječ o počiniteljima iz afričkih zemalja, policiji je do njih teže doći zbog otežane razmjene podataka s policijskim službama tih zemalja.
Listopad je sad već tradicionalno Europski mjesec kibernetičke sigurnosti. Tim povodom u Zagrebu su održane dvije konferencije. Jedna u ravnateljstvu Policije, a druga u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Razgovaralo se o kibernetičkom kriminalu, kako ga prepoznati i kako spriječiti krađu podataka.

Mlimo vas pošaljite nam podatke radi zaštite računa. Molimo vas uplatite novac na ovaj račun. Tim i sličnim riječima najčešće počinje e-mail koji je kibernetički kriminal.

Policija bilježi stalni porast računalnih prijevara, koje postaju sve kreativnije i uvjerljivije, istaknuto je u Ravnateljstvu policije.

- U prvih devet mjeseci zabilježili smo rast računalnih prijevara od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U većini prijavljenih slučajeva riječ je o tzv. CEO ili direktorskim prijevarama u kojima lažni direktor putem elektronske pošte šalje upute računovodstvu tvrtke odabrane kao meta napada da prebaci novac na drugi račun, a sve više se prijavljuju i tzv. nigerijski prinčevi koji od naivnih građana traže uplatu pozamašnih svota - kazao je voditelj kibernetičke sigurnosti u Ravnateljstvu policije Renato Grgurić.

Budući da je riječ o počiniteljima iz afričkih zemalja, policiji je do njih teže doći zbog otežane razmjene podataka s policijskim službama tih zemalja, dok je razmjena podataka sa zemljama Europske unije putem Europola i više nego dobra, ističu u policiji.

U Ravnateljstvu policije naglašavaju da su oblici internetskih prijevara sve kreativniji i uvjerljiviji pa je samim time i znatno teže doći do počinitelja te pozivaju građane na dodatni oprez. Građanima se savjetuje posebna pažnja prilikom davanja i razmjenjivanja osobnih podataka putem društvenih mreža te da online plaćanje obavljaju isključivo preko sigurnih internetskih stranica, koristeći sigurne načine povezivanja na internet.

- Svaku sumnju na pokušaj prijevare treba odmah prijaviti policiji - zaključio je Grgurić.

Svan Hlača iz Nacionalnog CERT-a ukazao je na važnost podizanja razine svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti, s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

- Ove godine Nacionalni CERT će posebno usmjeriti na 'kibernetičku higijenu', odnosno održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta i korištenje suvremenih inforamcijsko-komunikacijskih tehnologija, budući da je broj netehničkih incidenata vezaih uz prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom porastu - najavio je Hlača.

Glavni je cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti osvještavanje prosječnih korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa koji im omogućavaju da se uspješno obrane od kibernetičkih prijetnji te smanje rizik od napada.

Kibernetički kriminalci ne napadaju samo građane, već i velike korporacije. Šteta koju naprave na globalnoj razini iznosi 600 milijardi dolara.

Poduzetnici moraju znati procijeniti rizik informacijske sigurnosti u svom poslovnom sustavu, moraju znati ocijeniti koliki im je rizik prihvatljiv i u odnosu na to implementirati određene sigurnosne mjere, istaknuto je u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Zaključak stručnjaka vrlo je koristan: ne dijelite svoje podatke na internetu, jednako kao što ih ne bi dijelili nepoznatim osobama u stvarnom životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!