13:22 / 14.05.2019.

Autor: B.V.M./Hina

Kibernetička sigurnost - sigurnosni prioritet

-

-

Foto: - / -

Kibernetički napadi predstavljaju veliku opasnost po sigurnost, stabilnost i gospodarsko blagostanje Europske unije, privatnog sektora te cjelokupne zajednice, rekao je Božinović
Gostujući u utorak na Forumu o kibernetičkoj sigurnosti na zapadnom Balkanu u organizaciji francuskog veleposlanstva, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet i presudan faktor razvoja društva i države u svim njihovim segmentima.

- Sve više postaje jasno da se isključivo adekvatnom zaštitom radnih prostora i sustavnom nadogradnjom možemo izboriti za opstanak našeg načina života u današnjem digitalnom dobu te stoga tom problemu moramo zajednički ozbiljnije pristupiti, upozorio je Božinović.

Pritom je dodao da početna uloga u jačanju i izgradnji suvremenog i adekvatnog odgovora na sigurnosne prijetnje i incidente iz kibernetičkog prostora pripada državnim institucijama te kako je od presudnog značaja usklađivanje zakonodavstva s novim tehnološkim dometima čime se omogućuje identifikacija i kazneni progon kibernetičkih kriminalaca i zaštita sustava što je osnova stabilnosti i zadržavanja povjerenja korisnika digitalnog prostora.

- S obzirom na globalnu narav interneta i digitalnu umreženost poslovanja, informacijski sustavi unutar EU nisu izolirani kao meta, a njihova zaštita treba nadilaziti nacionalne granice jer prijetnje tom sustavu imaju negativni potencijal koji može dovesti u pitanje opstojnost zajedničkog europskog projekta i naših zajedničkih vrijednosti, naglasio je.


Ministar je poručio da je kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet i presudan faktor razvoja društva i države u svim njihovim segmentima. Važnost takvog ujedinjenog djelovanja, dodao je, shvaća i Europska unija koja je usuglasila nove zakonodavne prijedloge za osnaživanje i unaprjeđenje informacijskih  sustava u području sigurnosti.

Božinović je istaknuo kako MUP jača kapacitete, edukaciju i specijalizaciju policijskih i pravosudnih stručnjaka za prevenciju kibernetičkog kriminaliteta te kako je Hrvatska, kao domaćin međunarodne konferencije, prepoznata kao zemlja koja ima alate, znanja i vještine te stručnjake sposobne nositi se s kibernetičkim sigurnosnim izazovima.

- Hrvatska je svjesna razgranatosti kibernetičkih prijetnji, kao i potrebe brzog, učinkovitog i preventivnog djelovanja. Nedavnim uhićenjem vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa potvrdili smo Europi da smo spremni, sposobni, obučeni i opremljeni za borbu protiv najsofisticiranijih sigurnosnih prijetnji i u tom smjeru se nastavljamo razvijati, zaključio je Božinović.

Na trodnevnom Forumu o kibernetičkoj sigurnosti na Zapadnom Balkanu sudjeluje pedesetak predstavnika iz 14 zemalja članica EU i regije, među kojima su stručnjaci za kibernetičku sigurnost i gospodarstvenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!