19:52 / 14.03.2022.

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Petodnevni bijeg iz pakla rata: "Rođena sam u Rusiji, ali osjećam se Ukrajinkom"

Oksana Diagilieva

Oksana Diagilieva

Foto: Dnevnik / HRT

Sve više izbjeglica je i u našoj zemlji - trenutačno više od 6.300. Riječ je većinom o ženama i djeci. U Hotelu "Grabovac", objektu Nacionalnog parka Plitvička jezera, smješteno ih je 46. Donosimo priču o Kijevljanki koja je nakon 6 dana putovanja stigla u Liku.

Kroz suze Oksana Diagilieva priča o svojem petodnevnom bijegu iz Ukrajine.

- Od Kijeva do Užgrada išli smo vlakom. Ne trebaju vam karte, vlakovi samo idu i voze ljude. Uspjeli smo uz pomoć prijatelja u tom gradu, kaže.

Ona i njezina kujica Foksi napustile su ratno okruženje, a suprug volontira pomažući starima i nemoćnima.

- Nasreću još ima nešto trgovina koje rade pa možete kupiti hranu, vodu, ali oni koji su stari i nemoćni ne mogu, no svi sada svakome pomažu, rekla je.

Mobiteli i internet u Kijevu još rade pa se redovito čuje sa suprugom, roditeljima i bakom koja ima 96 godina.

- Ljudi se nisu čuli sa svojom rodbinom po deset dana, tako je s Mariupoljem i Harkivom, nema veza i ne znaju što se ondje događa i jesu li živi, kaže Oksana.

Kaže nam kako su velika stradanja u gradovima u okolici Kijeva, ali da Ukrajina i ukrajinski narod nemaju drugi izlaz.

- Ja sam rođena u Rusiji, ja sam Ruskinja, moji roditelji i djedovi su Rusi, preselili smo se u Ukrajinu u sovjetsko vrijeme kada nije bilo važno gdje ste. Osjećam se Ukrajinkom, ne Ruskinjom i nikoga nisam tražila da me zaštiti ili spasi, ističe.

Rusija, kaže nam Oksana, ne može osvojiti Ukrajinu. Može je uništiti. Ona je nezavisna država koja treba biti članica Europske unije. Hrvatska joj je u tome pravi primjer.

- Vidim svu ovu podršku Europske unije i europskih zemalja, i političku i osobnu, i zato vjerujem da smo dio Europe, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!