Kineski policajci na ispomoći u Hrvatskoj

19.07.2022.

Zadnja izmjena 12:18

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Kineski policajci u Hrvatskoj

Kineski policajci u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

S hrvatskim policajcima ovo ljeto i kineski kolege. Kako bi za turiste posjet našoj zemlji bio još sigurniji, već 17 godina provodi se projekt koji u Hrvatsku dovodi policijske službenike iz drugih zemalja. Ovaj put osam kineskih policajaca djelovat će na području četiri policijske uprave: dubrovačko-neretvanske, zadarske, ličko-senjske i zagrebačke.

- U Hrvatsku sam došla prije nekoliko dana i prvi mi je dojam da je ovo lijep grad, lijepa zemlja. Zaista mi se sviđa ovdje. Kada smo stigli, obišli smo grad i vidjela sam mnogo turista, uključujući kineske, rekla je Jinsha Yang, policijska službenica NR Kine.

- U našoj ophodnji nećemo pomagati samo turistima iz Kine nego i iz cijeloga svijeta, i to s hrvatskim policijskim partnerima, naglasio je Wang Bingyang, policijski službenik NR Kine.


Načelnik zagrebačke policije Marko Rašić precizirao je da će tijekom turističke sezone u sklopu projekta sudjelovati osam policijskih službenika iz NR Kine, dvoje će raditi u Policijskoj upravi zagrebačkoj u zajedničkim policijskim ophodnjama, u kineskim policijskim odorama.

- Njihov rad i boravak u Hrvatskoj pozitivno se odrazio na promociju Hrvatske kao sigurne i poželjne turističke destinacije', ocijenio je Rašić podsjetivši da je šestero kineskih policajaca sudjelovalo u ovom projektu 2018., a njih devetero godinu dana poslije.

- O radu policijskih službenika iz NR Kine imamo samo pozitivna iskustva, koja se prije svega ogledaju u tome da se kineski turisti na području Grada Zagreba osjećaju sigurno te je postignut bolji subjektivni osjećaj sigurnosti kod njih, dodao je Rašić.

Ministarstvo unutarnjih poslova 2006. pokrenulo e jedinstveni projekt Sigurna turistička sezona odnosno zajedničke ophodnje stranih i hrvatskih policajaca u turističkim mjestima u kojima borave gosti iz drugih zemalja.

Projekt je 2021. promijenio ime u Sigurna turistička destinacija, kao rezultat zajedničke odluke donesene s Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom, a što je više u skladu s važnošću, opsegom i sigurnosnim okolnostima njegove provedbe.

Nakon dvije pandemijske godine, projekt se opet provodi u punom opsegu te u njemu sudjeluje rekordni broj od 100 policijskih službenika iz 18 država odnosno 20 policijskih organizacija.


Više pogledajte u prilogu Borisa Kanazira: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!