Kineski policajci zadovoljno napuštaju Hrvatsku

14.08.2019.

16:06

Autor: Boris Kanazir/T.D./HRT

default error photo
Kineski policajci u Hrvatskoj su drugu godinu zaredom. Posljednjih mjesec dana proveli su patrolirajući s domaćim kolegama, na zadovoljstvo turista iz Kine.
Sigurnost gostiju jedan je od ključnih uvjeta za uspješnost turističke sezone. Hrvatska je na glasu kao sigurna zemlja, a tome pridonose i strani policajci koji, uz domaće, posljednjih 14 godina patroliraju turističkim mjestima. Osmero policajaca iz Kine danas je završilo svoj jednomjesečni boravak u našoj zemlji.

Kineski policajci u Hrvatskoj su drugu godinu zaredom. Posljednjih mjesec dana proveli su patrolirajući s domaćim kolegama, na zadovoljstvo turista iz Kine. 

- U prvom trenutku bili su vrlo iznenađeni, nisu mogli vjerovati svojim očima. Kada smo s njima ostvarili kontakt, postali su svjesni da je ovo stvarnost i bili su jako sretni, ističe Xue Qiang, voditelj kineskih policijskih službenika.

Ante Marić, vođa sektora u I. policijskoj postaji Zagreb, objašnjava kako su obilazili ona mjesta za koja znaju da su omiljena okupljališta kineskih turista.

- Dijelili smo im razne sigurnosno-informativne informacije kroz letke i kroz usmeni razgovor s njima. Posjećivali smo također njihove građane koji imaju status osobe koja tu stanuje, dodaje Marić.

Turista iz Kine sve je više u našoj zemlji. Samo u Zagrebu, u prvih sedam mjeseci ove godine, bilo ih je više od 33.000. Vrijedno je, stoga, što u Hrvatsku dolaze strani policajci.

- Kineske kolege su nam doista pomagale u situacijama kad je bila potreba komunicirati s njihovim državljanima. Nasreću većinom su to bili samo korisni savjeti, nije bilo nekih težih incidenata, zaključio je Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije PU zagrebačke.

Ministarstva unutarnjih poslova i turizma surađuju već 14 godina.

- Pomogli ste nam pokazati Hrvatsku onakvom kakva zaista jest - sigurnom i gostoljubivom. Turisti iz cijeloga svijeta našu zemlju doživljavaju kao sigurno turističko odredište i gotovo da možemo reći da je sigurnost naš izvozni proizvod, objašnjava Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma.

Kineski i hrvatski policajci jedni o drugima imaju samo lijepe riječi.

- Komunikativni su, prijateljski raspoloženi i vrlo profesionalni, kaže Xue Qiang.

- Lijepo iskustvo za mene, lijepa zadaća za mene. Vjerujem da je i želja Marka Pola bila da održimo dobre kontakte i to smo kroz ovu zajedničku patrolu održali, objašnjava Ante Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!