Kineski veleposlanik: Pelješki most podiže suradnju Kine i Hrvatske na novu razinu

26.07.2022.

17:50

Autor: Hina/HRT

Qi Qianjin, kineski veleposlanik u Hrvatskoj

Qi Qianjin, kineski veleposlanik u Hrvatskoj

Foto: Kinesko veleposlanstvo u RH / HRT

Pelješki most je istaknuti projekt promicanja kineske opreme, tehnologije i znanja u građevinskoj industriji u Hrvatskoj i svijetu, a produbit će obostrano korisne odnose Kine i Hrvatske te Europske unije, rekao je kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Xinhuau.

Čelnici Kine i Hrvatske podržali su projekt i pratili ga s velikim interesom i zahvalnošću, rekao je Qi za Xinhuau, prenosi China Daily.

Pohvalio je kineska poduzeća koja su prebrodila negativan utjecaj pandemije COVID-a-19 i dovršila projekt u roku.

Pelješki most nazvao je simbolom plodne suradnje Pekinga i Zagreba u okviru šire suradnje između Kine i zemalja srednje i istočne Europe (Kina + 17).

- To je do sada najveći infrastrukturni projekt kineske strane u Hrvatskoj, rekao je Qi dodavši da je Pelješki most doživio kao znak dobre suradnje Kine i Europe.

- Projekt je uvelike pridonio gospodarskom rastu u Hrvatskoj i šire u Europi jer je kontinuirano zapošljavao više od 250 lokalnih ljudi, istovremeno pomažući u usavršavanju inženjerskih, tehničkih i upravljačkih vještina, čime je učinkovito poticao razvoj lokalnih poduzeća i promicao gospodarski i društveni razvoj Hrvatske, rekao je kineski veleposlanik u Hrvatskoj.

- U projektu je sudjelovalo 18 projektantskih i konzultantskih poduzeća, 45 građevinskih tvrtki u EU-u, 112 globalnih dobavljača opreme i materijala, rekao je Qi.

Veleposlanik je dodao da su kineska poduzeća strogo slijedila relevantne propise EU-a i Hrvatske o zaštiti okoliša.

Qi je rekao da je bio svjestan bojazni lokalnih proizvođača kamenica glede mogućih negativnih utjecaja projekta na kvalitetu i obujam proizvodnje tih morskih plodova u obližnjem Malostonskom zaljevu.

- No zahvaljujući najvišim standardima zaštite okoliša koji su se poštovali tijekom cijelog projekta, nije uočen nikakav negativan utjecaj. Naprotiv, most je otvorio nove trgovinske rute, istaknuo je Qi.

- Očekuje se da će otvaranje novog mosta dodatno produbiti međusobno političko povjerenje između Kine i Hrvatske, ojačati usklađenost razvojnih strategija dviju strana i proširiti suradnju u raznim područjima poput gospodarstva i trgovine, rekao je.

Ukratko, to će podići sveobuhvatno kooperativno partnerstvo Kine i Hrvatske na novu razinu, zaključio je Qi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!