Kineski veleposlanik u RH: Kina mora štititi svoj integritet kao što ga štiti i Ukrajina

01.06.2023.

10:05

Autor: HRT

embajador de China en Croacia, Qi Qianjin

embajador de China en Croacia, Qi Qianjin

Foto: HTV / HRT

U jeku rata u Ukrajini, Kina želi imati ulogu u okončanju sukoba. Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin u razgovoru za HTV istaknuo je da Kina ne namjerava slati oružje ni Rusiji ni Ukrajini. Odnose Zagreba i Pekinga ocijenio je kao čvrste i prijateljske, posebno istaknuvši projekt gradnje Pelješkog mosta.

Odnos Kine i Hrvatske


- Kina i Hrvatska uspostavile su diplomatske odnose prije više od 30 godina. U proteklih 30 godina naše su zemlje iskazale međusobno poštovanje i štitile zajedničke interese. Između naših dviju država, Kine i Hrvatske, nema nikakvih sporova, strateških ili političkih. Uspješno smo realizirali brojne projekte na različitim područjima. Primjerice, prošle je godine dovršen Pelješki most i otvoren je za promet, a izgradila ga je kineska tvrtka. To je veliko postignuće, ne samo s gospodarskog stajališta, nego i potvrda dobrih odnosa Kine i Hrvatske. Kina želi ojačati suradnju s Hrvatskom na svim područjima, osobito na području trgovine i investicija, istaknuo je Qianjin.

Rat u Ukrajini i utjecaj na odnose Kine i Hrvatske


- Sukob u Ukrajini još traje i utječe ne samo na Europu, nego i cijeli svijet. Ova kriza je zabrinjavajuća za kinesku vladu koja je zauzela jasno i nedvosmisleno stajalište, a to je da se nada kako će rat što prije završiti. Istodobno, moramo naglasiti da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svake zemlje. No treba uzeti u obzir i skrivene motive svih uključenih strana. Kineska je vlada odlučila odigrati pozitivnu ulogu u svemu, rekao je Qianjin.

Istaknuo je posjet kineskog posebnog izaslanika Li Hui Ukrajini, Rusiji i drugim europskim državama kao potvrdu kineskih napora okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba.

- Naše je stajalište vrlo jasno. Nastojimo pridonijeti završetku rata. Podupiremo sva nastojanja da se rat okonča. Ponovno naglašavamo da Kina ne dolijeva ulje na vatru. Ne opskrbljujemo oružjem nijednu od zaraćenih strana, i nadamo se što skorijem završetku rata. 

Komentirao je i nedavno doneseni kineski prijedlog mirovnog plana u 12 točaka. 

- Kina je iznijela prijedlog političkog rješenja ukrajinske krize. Kao što je naš predsjednik Xi Jinping izjavio u više navrata, Kina podupire svaku mirovnu inicijativu i spremna je odigrati svoju ulogu u njoj. Kina ima velik utjecaj na međunarodne odnose, stoga suosjećamo sa žrtvama ratnih strahota i stradanja s obje strane, ukrajinske i ruske. I zato se nadamo što skorijem završetku rata, još jednom je Qianjin naglasio.


Uspjeh kineskog gospodarstva


- Kina opet bilježi brz i stabilan gospodarski rast, od početka ove godine. Tijekom tri godine pandemije, kinesko je gospodarstvo stagniralo. No otkako je vlada početkom ove godine ukinula sve mjere, kinesko se gospodarstvo počelo brzo oporavljati. U posljednjih nekoliko mjeseci bilježimo stalni rast BDP-a, koji je sad veći od 5,3%. Kineski gospodarski rast i razvoj te stabilnost pozitivno će utjecati na svjetska gospodarstva, pa tako i hrvatsko. 

Tajvanska situacija

Veleposlanik se dotaknuo i napete političke situacije u Tajvanu. 


- Pitanje Tajvana u žarištu je našeg interesa. Poslužit ću se trima frazama koje opisuju načelo jedne Kine. Prvo, samo je jedna Kina. Drugo, Tajvan je neodvojivi dio kineskog teritorija. Treće, Narodna Republika Kina je jedinstvena i nedjeljiva cjelina. Smatramo da iza nedavnih događaja u Tajvanskom prolazu stoje neke zainteresirane strane ili zemlje, uključujući i tajvansku vladajuću stranku DPP, koja se koristi svakom prilikom da zahtijeva neovisnost. Istodobno, neke zemlje manipuliraju Tajvanom kako bi zaustavile širenje moći i utjecaja Kine, rekao je Qianjin.

Naglasio je kako je Kina više puta istaknula da ne odobrava miješanje bilo koje zemlje u kineska unutarnja pitanja.

 - Moramo štititi svoja prava baš kao što Ukrajina štiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Ponovno naglašavamo da tražimo mirno rješenje situacije s Tajvanom, s našom braćom i sestrama. No istodobno moramo poduzeti sve što je u našoj moći da očuvamo svoju sigurnost, teritorijalni integritet i suverenitet, zaključio je u razgovoru Qianjin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!