13:52 / 17.03.2020.

Autor: Hina/HRT

Kiowe ponovno u operativnoj uporabi

-

-

Foto: - / -

Utvrđena je njihova tehnička ispravnost te se nastavljaju obučne i letačke aktivnosti, izvijestili su iz MORH-a.
Helikopteri Kiowa Warrior OH-58D vraćaju se u operativnu uporabu nakon što je utvrđena njihova tehnička ispravnost te se nastavljaju obučne i letačke aktivnosti, izvijestili su iz MORH-a.

- Pad helikoptera Kiowa Warrior kod Zlarina 

Nakon provedenih pregleda helikoptera Kiowa Warrior OH-58D i činjenice kako je utvrđena njihova tehnička ispravnost za letenje, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj donio je odluku da se ti helikopteri vrate u operativnu uporabu i da se nastavi s obučnim i letačkim aktivnostima, stoji u priopćenju.

Naime, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo provelo je detaljne tehničke preglede operativno raspoloživih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, u okviru kojih je u skladu s uputstvima proizvođača, provedeno pokretanje motora i proba helikoptera na zemlji bez polijetanja i letenja. Nakon provedenih pregleda i analize informacija utvrđena je njihova tehnička ispravnost za letenje.

MORH napominje kako je istraga o padu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior registracijske oznake 327 koju vodi Povjerenstvo za istraživanje nesreće vojnog zrakoplova još uvijek u tijeku, s ciljem potpune rekonstrukcije leta i konačnog utvrđivanja uzroka pada helikoptera. Naime, nakon pada Kiowe Warrior na području otoka Zlarina i Zablaća tijekom trenažnog leta krajem siječnja zapovijeđena je obustava leta svih Kiowa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!