16:14 / 24.09.2020.

Autor: I.D./Anita Markovina/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kip sv. Jeronima predstavljen u Splitu pa odlazi u Jeruzalem

-

-

Foto: - / -

Isklesan u oporom bračkom kamenu - kip omiljenog sveca i zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije predstavljen je svijetu.
Od danas pa sve do 30. rujna u Splitu se obilježava 1600. godišnjica smrti svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije. Tim je povodom u Nadbiskupskom ordinarijatu predstavljen kip sveca, a otvorena je i prigodna izložba o njegovu nastanku.

Isklesan u oporom bračkom kamenu - kip omiljenog sveca i zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije predstavljen je svijetu.

- 'Oprosti mi Gospodine jer sam Dalmatinac'. Ne samo da je on izgovorio jednu veliku, značajnu rečenicu nego u toj rečenici čini mi se da je simpatičan i nama Dalmatincima, koji nismo bez grijeha, ali u duši smo plemeniti, kaže mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

Preveo je sveti Jeronim Bibliju na latinski jezik i zadužio kršćane, jedan je od stotinu najpoznatijih ljudi u povijesti čovječanstva i - temperamentni Dalmatinac. Rasprodavali su bogataši zbog njegove karizmatičnosti i poštenja svoja bogatstva i odlazili u Betlehem pomagati siromašnima.

- Prepoznajete li u tim segmentima djelovanja nas u kritičnim situacijama u Dalmaciji? Tko je to služniji i jači od nas kada je uistinu teško? Ali isto tako, kad imamo svoj stav, tko je to složniji i čvršći u tom stavu od nas?, izjavio je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Kip ne ostaje u Splitu, otpremit će se u Jeruzalem i bit će postavljen u bazilici Uskrsnuća Marijina na Sionu. Godinu dana stvarao ga je akademski kipar Veno Jerković. Nije, kaže, htio da bude statičan već u pokretu.

- Kao da želi reći ono, grešan sam, s jednim pogledom i prema dole i prema nebu, ono negdje znate, kad je čovjek grešan - malo zaklopi oči, kaže Jerković.

Ekskluzivno 29. rujna navečer na Medicinskom fakultetu u Splitu arhivist i kardinal Jose Tolentino predstavit će najnovija, nikad objavljena saznanja o svetom Jeronimu, čiji su životni put i karakter i danas mnogima nadahnuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!