18:41 / 13.09.2019.

Autor: Nikolina Gerek/HRT

Kirurg koji spaja nespojivo - pacijentu prišio šaku

-

-

Foto: - / -

Operaciju koja je trajala šest sati vodio je mikrokirurg Ivan Kirin za kojeg se zna da spaja nespojivo te ima dugogodišnje iskustvo u rekonstruktivnoj mikrokirurgiji.
Još jedan pothvat KBC-a Rijeka. Pacijentu iz Istre uspješno je prišivena šaka lijeve ruke nakon nesreće. To su rijetki zahvati rekonstruktivne mikrokirurgije, no na Sušaku imaju tim specijaliziran baš za takve komplicirane operacije.

Trebao je to biti posljednji lim koji je toga dana bravar Dražen Bužan obrađivao na preši - jedan pogrešan potez i šok. Ostao je ipak smiren cijelim putem do bolnice.

- Odmah istog momenta ja nisam na ništa drugo mislio, samo sam poklopio s rukom gdje mi je povezano i otišao u kancelariju. Drugi kolega mi je uzeo šaku i odvezli su me na hitnu i to su maksimalno brzo odradili. Svaka čast i na hitnoj i odmah su me odvezli u Rijeku gdje me već čekao tim. Ja se čudim njima, ja sam se drugi put rodio mogu reći, govori Dražen Bužan.

Operaciju koja je trajala šest sati vodio je mikrokirurg Ivan Kirin za kojeg se zna da spaja nespojivo te ima dugogodišnje iskustvo u rekonstruktivnoj mikrokirurgiji.

- Prije glavne operacije u sali je bio pripreman, ja sam pod mikroskopom markirao sve struktue na amputiranom dijelu. A sada znamo da je ruka vitalna, da su anastomoze koje su bit svega na krvnim žilama dobre, govori Ivan Kirin iz Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka.

Svi će pamtiti prošli petak jer su u najbržem roku okupili cijeli tim zbog iznimno komplicirane operacije.

- Multidisciplinaran tim, od sestara koje u hitnoj do drugih u operacijskoj sali -  naših instrumentarki, sestara na anesteziji i u konačnici hitan naš postoperativan tijek gdje su naše sestre na zavodu za traumu, kazala je Martina Vlah, glavna sestra iz Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka.

U KBC-u Rijeka ponosni su na četrdesetogodišnju tradiciju mikrokirurgije krvnih žila.

- Da su ljudi sposobni tako komplicirane zahvate gdje je došlo i do spajanja kosti i arterija i vena i živaca i tetiva, da su sposobni napraviti sav taj posao, rekao je Miljenko Kovačević, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka.

Reimplantirana šaka već je u funkciji, nema nikakvih komplikacija. Pozitivan duh pacijenta Bužana ne napušta, slijedi i oporavak u barokomori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!