Kiša poplavila splitske prometnice, u Komiži tuča

13.08.2022.

16:09

Autor: Hina/HRT/I.B.

Tuča u Komiži

Tuča u Komiži

Foto: Nila Šilović / HRT

Split i okolicu pogodilo je u subotu oko 13 sati jako grmljavinsko nevrijeme s kišom. Poplavljene su ceste pa je ponegdje bio otežan promet, a vatrogasci su primili stotinjak poziva građana.

Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosilo se na ispumpavanja okna dizala i podrumskih stanova, a u jednom slučaju vatrogasci su intervenirali kako bi ugasili požar na razvodnoj kutiji koja je nakon udara groma planula na sedmom katu stambene zgrade, doznaje Hina u županijskom Vatrogasno-operativnom centru.

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo udruge koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, subotnjom kišom prekinuta je višemjesečna suša u dijelovima Dalmacije, a razlog je u prolasku visinske ciklone koja se svojim središtem premještala sa sjevernog na južni Jadran.

Popadić je rekao da je prema podacima mreže meteoroloških postaja najviše kiše palo na području splitskog gradskog kotara Sućidar, u kojem je izmjereno čak 45 litara po četvornom metru, čime je premašena prosječna količina oborina za cijeli kolovoz.

Oborine nisu zaobišle ni druge dijelove srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnijih je oborina bilo u dijelovima Dalmatinske zagore.

Ciklona je, uz obilne oborine, donijela i zamjetan pad temperature zraka za 10 - 15 Celzijevih stupnjeva u odnosu na jučer. Pojedina mjesta Dalmatinske zagore mjere tek 15 stupnjeva, dok je na Dinari u 15 sati izmjereno samo osam stupnjeva.

Kiša je ugasila požar koji je ondje bio aktivan, izjavio je Popadić.

U Splitu su uobičajeno bile poplavljene gradske ulice i ceste na kojima su se zbog nečištoće uz rub kolnika začepili odvodi, pa su na nekim mjestima vozači u svojim automobilima više plutali nego vozili,  dok su pješaci te ceste i ulice zaobilazili u širokom luku.

Tuča u Komiži

Jako nevrijeme pogodilo je i otok Vis. Prvo je padala sitna tuča koja je potom prešla u jaku kišu. Imamo snimku iz Komiže gdje je kišnica tekla ulicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!