Kiše i poplave nanijele znatnu štetu poljoprivrednicima

06.06.2023.

19:47

Autor: Sani Lukić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Matko Begovic / Pixsell

Velika količina kiše, poplave i iznimno malo sunčanih dana ovoga proljeća već su nanijeli znatnu štetu poljoprivrednicima, posebice proizvođačima povrća na otvorenom. Zbog vlage, štetnici napadaju povrće, a već je sada vidljivo da je urod smanjen pa i cijene rastu.

Nevrijeme ni danas nije zaobišlo Podravinu. Samo što smo nedaleko od Pitomače počeli razgovor s povrtlarom Mariom - grmljavina i pljusak. I ponovno šteta, ovaj put na plastenicima.

- Ušla je pijavica u plastenike i strgala dva tunela, rekao je Mario Čajkulić iz Sedlarice.

No za razliku od plastenika, uzgoj na otvorenom nemoguće je zaštititi, a Mario ga ima na čak 45 hektara. Prema procjenama, u prvim berbama urod će biti 20 do 30 posto manji. 

- Bolesti su sada i blitva je sva nikakva dok je na brdu puno ljepša. Mahuna, prvo ju je zatuklo, onda je sunce došlo pa ju je zapeklo, dodao je. 

Puževi napadaju salatu u Davorovim plastenicima, a zbog kiše proizvodnja na otvorenom prilično kasni.

- Nismo mogli pripremiti da navučemo foliju jer je stalno mokro. Znači, gdje bude paprika za zeljarice koje idu isto u 6. mjesecu, međutim trava je niknula i to ćemo sad opet preorati, rekao je Davor Krce iz Bjelovara.

I na bjelovarskoj tržnici proizvođači se žale, ne pamte ovako kišno proljeće.

- Katastrofa od kiše. Krumpir mi je propao, šećerac mi je propao, stvarno mi je dosta povrća propalo. U plasteniku je super, ali ovo vani je strašno, strašno. Nastradalo je sve od velike kiše, rekao je Siniša Petrić iz Brezovca.

Rast cijena povrća zbog poskupljenja troškova, kažu, neizbježan je. 

- Najviše su poskupjeli celer, mrkva i peršun. Nema zaštite ni za travu, a uvoz iz trećih zemalja je ogroman, istaknuo je Ivan Bobinac iz Galovca.

I dok se poljoprivrednici nadaju stabilnijem vremenu, kupci priželjkuju stabilnije cijene.

Reporter HTV-a Hrvoje Šimunović javio se iz Osijeka u Dnevnik te je rekao kako proizvođače voća i povrća vremenske prilike ne maze već godinama. O toj temi razgovarao je sa Stjepanom Zorićem, zamjenikom predsjednika Hrvatske voćarske zajednice koji je rekao kako će ove godine biti jako izazovno za voćare, pogotovo u onim dijelovima gdje su potopljeni.

- Dio voćnjaka je poplavljen zbog nemogućnosti odvođenja. Negdje su poplave učinile svoje, negdje su oborinske vode napravile štete na voćnjacima, a negdje će biti trajne štete na nasadima. Sad je voće jako osjetljivo na bolesti, posebno na više vrsta monilija koje vladaju. Velika je progresija širenja bolesti i štetnika i to dovodi u jako velike probleme voćare. Više ne znamo kako zaštititi voće, rekao je Zorić.

Temperatura je preko 20 stupnjeva, kaže Zorić, te je relativno velika vlaga, koja je idealna za razvoj štetnika, posebno lisnih ušiju i monilije koja uništava nasade jagoda, kajsije, trešnje, višnje, sve koštičavo rano voće je osjetljivo, ako preventivno nije zaštićeno.

- Dio uroda neće se moći spasiti. Imamo jako malo alata za spasiti trešnje. Možda su u boljoj situaciji kasne voćne sorte, rekao je Zorić.        

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!