18:38 / 06.10.2020.

Autor: V. Ružojčić/D. Kustor/Regionalni dnevnik/IMS/I.B./HRT

Kladionice na putu do škole - put prema ovisnosti

-

-

Foto: - / -

U nekim su naseljima kladionice i automat klubovi nadohvat škola i pravi su izazov za mlade sklone istraživanju.
U Solinu se nedavno podignula bura zbog otvaranja automat kluba u blizine škole. U Slavonskom Brodu godinama se bore sa sličnim problemom. U nekim su naseljima kladionice i automat klubovi nadohvat škola i pravi su izazov za mlade sklone istraživanju.

 Revolt roditelja zbog kockarnice u blizini škole

Tri brodske srednje škole okružene su kafićima i kladionicama! Na putu do učionice teško ih je izbjeći.

- Sve te kladionice i kafići njima vrlo lako dostupni, vidljivi su. Znamo da su oni sad u razdoblju gdje je vršnjački utjecaj zaista velik tako da vjerujem da ima učenika koji možda osobno i ne bi otišli ali će otići iz znatiželje zbog prijatelja, ističe Matea Ćorluka, pedagoginja u Tehničkoj školi Slavonski Brod.

Nedavnim zatvaranjem nekih kladionica nije se smanjio problem. Sve je popularnije klađenje preko interneta. Istraživanje su, osim škola, prije nekoliko godina proveli i stručnjaci zaduženi za javno zdravstvo.

- Rezultati koje smo dobili su bili prilično poražavajući. Upravo učenici tih triju škola koje su u blizini su se puno više kladili od učenika drugih škola, ističe Tamara Brezičević iz Službe za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

I to često nesvjesni da se u kocki i klađenju kriju zamke ovisnosti. Jer, sve kreće iz zabave. Sve krene s pet kuna, deset kuna. Za odgovorno društvo to je zvono za uzbunu. Potvrda da se kasni s prevencijom, da nedostaje i stručnjaka i suradnje - počevši od obitelji i vrtića do srednje škole.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!