Klancir: Tomaševiću podrška, HDZ-u komocija u Saboru, SDP se iscrpljuje

11.10.2021.

09:50

Autor: Studio4/HRT/E.L.S.

Đurđica Klancir u emisiji Studio 4

Đurđica Klancir u emisiji Studio 4

Foto: HRT / HRT

Domovinski pokret dobio je novog predsjednika, Klub zastupnika SDP-a nema više isti broj članova, njih 18 u novom je klubu - Klubu socijaldemokrata, a Možemo!, odnosno gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, muku muči s kadroviranjem. Te je teme u emisiji Studio 4 prokomentirala novinarka Đurđica Klancir.

Klancir se osvrnula na najnovije događaje u Zagrebu, naglasivši da je to što Petar Pripuz pokreće ovrhu nad Zagrebačkim holdingom samo još jedan dokaz da je danas vrlo teško voditi grad. Podsjetila je da je Pripuz i cijeli taj konglomerat poduzetnika izrastao na modelu po kojem je Milan Bandić vodio Zagreb toliko dugo da je sada iznimno mnogo problema, a zakon dopušta da nova vlast kadrovski može ući samo na nekoliko pozicija.

- Očito se dogodilo pogrešno kadroviranje na vrhu Holdinga. Nikola Vuković i Ante Samodol bili su izbor Tomislava Tomaševića i osobe za koje se računalo da će stabilizirati tvrtku i pokrenuti je, oni su krenuli, ali ne znamo što su napravili. Sve je bilo netransparentno, nisu predstavili program ni strategiju, tu je ostala nejasnoća i to je sada teret i Tomaševiću. Nije jasno je li on inzistirao na toj netransparentnosti ili je to njihova ideja, dobro je da je najavio kako će novi predsjednik Uprave Ivan Novaković prezentirati strategiju o Zagrebačkom holdingu - kaže Klancir i dodaje kako je pitanje i veliki izazov hoće li ova upravljačka garnitura ostvariti racionalizaciju i rješavanje gorućih problema jer vidimo da poduzetnici iz Bandićeve garniture pritišću i žele slomiti zagrebačku vlast.

Velika podrška i velika očekivanja od Tomaševića

Klancir smatra da su građani jasno pokazali da žele promjene, no problem je što su Tomašević i njegov tim krenuli u rukavicama, nisu izlazili s konkretnim optužbama na konkretne osobe koje su naslijedili iz Bandićeve garniture što je, kaže, pogrešno.

- Mislim da je nova vlast nakon tako dugog razdoblja izrazito lošeg modela upravljanja Zagrebom koji ga je doveo u ovo stanje, trebala odlučnije izdvojiti i konkretizirati što je bilo pogrešno, koje su osobe krive itd. Nije to osveta, nego upravljačka eliminacija - smatra.

No unatoč ovim poteškoćama, građani, kaže, vjeruju da je grupacija oko Tomaševića poštena i da ima dobre namjere. Uvjerena je da je to gesta građanske podrške, pokazuje da građani ne žele stare modele koje simboliziraju HDZ i SDP.

SDP iscrpljen unutarstranačkim borbama

Klancir se osvrnula i na stanje u SDP-u. Smatra da je sve što se događa posljedica izborne liste koju je definirao SDP predvođen Davorom Bernardićem.

- Sada je došao novi predsjednik, nastao je raskol i u Saboru, no vidimo da iz dubine SDP-a nema nikakvih poruka, nitko od gradonačelnika, načelnika, lokalnih organizacija nije izjavio kako smatra da zbog toga Grbin treba podnijeti ostavku itd. Opozicija je tim činom još više razlomljena, imamo kolekciju manjih grupacija za koje će biti veliki izazov kako će oporbeno djelovati. Pitanje je hoće li se uopće moći oporbeno okrenuti prema HDZ-u ili će se i dalje iscrpljivati unutarstranačkim borbama - objašnjava.

Razlomljena oporba u Saboru, komocija vladajućima

Klancir ističe kako u ovakvoj situaciji premijer Andrej Plenković sa svojim koalicijskim partnerima ima komociju u Saboru koja za parlamentarnu demokraciju nije ljekovita. Unaprijed znamo, kaže, što će im premijer odgovarati - pogledajte se, niste bili u stanju zadržati svoje članove i biti ujedinjeni...

- Hrvatska mora imati snažnu oporbu, kritičke mehanizme, mora se moći propitkivati vlast, oporba koja se ovako iscrpljuje unutarnjim borbama ne može biti dovoljno snažna i uvjerljiva kada proziva vlast i to je velika boljka u ovom trenutku - smatra Klancir.

Domovinski pokret - lider i pozadinska grupacija

Zanimljiv je proces i u stranci Domovinskog pokreta, smatra Klancir i naglašava da javnost i dalje ne zna detalje oko razlaza s Miroslavom Škorom i to je ozbiljna mrlja za stranku koja želi biti utjecajan faktor na oporbenoj sceni.

- U tu situaciju ulazi Ivan Penava koji uživa veliko povjerenje u tom desnom biračkom tijelu. Prošao je kao jedan od rijetkih desnih eksponenata iz HDZ-a, uspio je preživjeti, izmjestiti se iz HDZ-a i sada preuzima drugu stranku. Koliko će se osjećati u toj stranci kao lider, to je drugo pitanje. Jer pozadinska grupacija u Domovinskom pokretu je snažnija od lidera. Hoće li Penava uspjeti pronaći "modus operandi" funkcioniranja s Marijem Radićem ili će i on u nekom trenutku reći "više to ne želim", ili pak će Radić shvatiti da trebaju biti transparentniji, to ćemo tek vidjeti - zaključuje Klancir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!