10:46 / 10.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Klasić: Slobodu govora pretvorili smo u slobodu govora mržnje

-

-

Foto: - / -

Povjesničar Hrvoje Klasić primio je nedavno prijetnje smrću. O novostima u istrazi i tko stoji iza ovih prijetnji govorio je u Studiju 4.
Povjesničar Hrvoje Klasić primio je nedavno  u svom uredu na Filozofskom fakultetu prijetnje smrću. Sve je prijavio policiji. O novostima u istrazi i tko stoji iza ovih prijetnji govorio je u Studiju 4.

- Ovo nije prva prijetnja. Sve sam prijavio i moram pohvaliti djelatnike policije na profesionalnosti. Nadam se da će mi javiti ima li pomaka u istrazi. Međutim, problem je što ja nisam jedini koji ovakve prijetnje prima. Najgore što su meni i mojim prijateljima takve stvari, prijetnje da će ti netko doći na sprovod u ustaškim uniformama postale normalne, kazao je Klasić. Dodao je kako većina ljudi i ne zna da se takve stvari događaju.

- U Hrvatskoj je atmosfera odlična ako ste u stanju zažmiriti, ako ne postavljate kriva pitanja i ne dajete krive odgovore. Čim dođete u situaciju da ste drugačiji, bilo da ste profesor na Filozofskom, bilo da ste homoseksualac ili Srbin - vidite da to i nije tako. Nisam čuo da prijetnje smrću dobivaju biznismeni koji su opljačkali ovu državu kroz privatizaciju. Ja volim ovu Hrvatsku, ja sam se borio za ovu Hrvatsku i želim živjeti u boljem društvu, dodao je. Nije se u Hrvatskoj uspostavila kultura dijaloga, zaključio je. Čini mu se da nema odgovornosti za javno izgovorenu riječ, potpisanu i anonimnu - "mi smo slobodu govora pretvorili u slobodu govora mržnje". Ne možete imati situaciju da jedan sud jednom nekoga kazni zato što nešto pjeva, drugi put ne; da je u jednom slučaju nešto ustavno, a u drugom ne.  To pokazuje da naša pravna država ne funkcionira potpuno, kazao je Klasić. Napade u Uzdolju nazvao je kukavičkima. 

- Ako počnemo tolerirati bilo koju netoleranciju, diže se prag, navikavamo se na neke stvari. U jednom trenutku će postati normalno da nekome psujete majku i ostalo. Povijesno iskustvo nas uči. Pokreti poput nacizma polako su krenuli, najprije uvođenjem zakona, pa onda malo pretući nekoga..., upozorio je Klasić.   

Smatra kako će pojava Miroslava Škore na predsjedničkim izborima bitno zakomplicirati situaciju za Kolindu Grabar-Kitarović. "Bojim se da će biti sve više poruka poput Srbija, agresija, tenkovi, a bojim se i kako će izgledati komemoracija u Vukovaru. Mislim da će biti svega i da će kampanja biti obilježena sukobima Škore i Grabar-Kitarović koji će se dokazivati u hrvatstvu." Više pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!