Klaus o Petrokemiji: Napravljeno sve - i onda je nastao tajac

15.02.2018.

09:52

Autor: HRT

default error photo
U Studiju 4 gostovao je Željko Klaus, čelnik NKL Sindikata Hrvatske Petrokemije.
Predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću upućeno je još jedno otvoreno pismo, kojeg su zajednički uputili predstavnici dva sindikata koja djeluju u kutinskoj Petrokemiji te predstavnici udruge hrvatskih branitelja Petrokemije. 

Rekao je da su poslali dva pisma predsjedniku Vlade i nadležnim ministrima. "Nismo ih puštali u javnost zato što smo smatrali da treba voditi jedan korektan dijalog. Činjenica je da je dokapitalizacija, s kojom se otpočelo prije gotovo godinu dana, u jednom trenutku zastala i ništa se ne događa i Petrokemija zbog problema s tekućom likvidnosti, zbog situacije, zbog toga što je ne sezona otpreme mineralnih gnojiva ulazi u jedno razdoblje u kojem bi se moglo nešto dogoditi - ne smijeno ni pomisliti što. Vremena je vrlo malo. Upravni odbor Petrokemije, Nadzorni odbor su radili sve što treba raditi oko dokapitalizacije. Svi zainteresirani partneri su dubinski snimili, pročešljali Petrokemiju kompletno. U ovom trenutku je stvar na vlasniku - to je Vlada RH koja ima 80 posto dionica Petrokemije da zapravo donese konačne odluke, da učesnike pozove za stol", istaknuo je. 

"Plan je bio dobro pripremljen. Najprije je napravljen program restrukturiranja u kojem se vidjelo što to nedostaje. I došlo se do cifre od 450 milijuna kuna. S tim svježim kapitalom kojeg ne trebaju dati hrvatski porezni obveznici. Ne ide iz proračuna, nema šanse. Dogovoreno je da do 31.12.2017. godine se taj proces završi. Da se time stvore normalne mogućnosti za poslovanje Petrokemije, s obzirom na one koji su bili zainteresirani vidjelo se kuda to vodi i to je bilo jedno sasvim pristojno rješenje koje je garantiralo opstojnost proizvodnje u Kutini. No, međutim sve je napravljeno što je trebalo biti napravljeno i onda je odjednom nastao tajac. Muk. Tišina", naglasio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!