13:52 / 13.03.2019.

Autor: V.K./Hina

Klešić: Ne zaposli li nove ljude, Ured će morati smanjiti broj revizija

Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL

Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni državni revizor Ivan Klešić upozorio je kako će, ne zaposli li nove ljude, Ured morati smanjivati broj revizija.
Glavni državni revizor Ivan Klešić, čiji je Ured za reviziju u srijedu u Hrvatskom saboru dobio brojne pohvale za svoj rad, upozorio je kako će, ne zaposli li nove ljude, Ured morati smanjivati broj revizija, jer samo u zadnjih pet mjeseci napustilo ga je 19 revizora.

Demetlika u Saboru o Uljaniku: "Jedina ispravna odluka je restrukturiranje"


Povećava nam se opseg posla, istovremeno odlaze zaposlenici, a nove je teško naći zbog složenosti i specifičnosti revizorskog posla, rekao je Klešić podnoseći Saboru izvješće o radu za prošlu godinu.

Od 343 sistematizirana radna mjesta popunjeno je 284, s time da je u zadnjih pet mjeseci, što zbog mirovine, što zbog prelaska u druge institucije, otišlo 19 zaposlenika, upozorio je Klešić navodeći da je jedan od ključnih razloga odlaska visina plaća.

S druge strane, Ured je lani obavio ogroman posao, 224 financijske i 104 revizije učinkovitosti, 11 provjera provedbe naloga, 223 uvida u financijske izvještaje. Obavio je reviziju 23 korisnika državnog proračuna i 71 lokalne jedinice, 11 gradova i 60 općina, 30 društava Crvenog križa, 41 političke stranke, šest nezavisnih zastupnika i nezavisnog lokalnog vijećnika.
Također je razmijenio 35 predmeta s DORH-om, MUP-om i sudovima.

Koliko je po tim predmeta pokrenuto sudskih postupaka i je li itko osuđen, zanimalo je Davora Vlaovića (HSS). Nismo vidjeli reakciju DORH-a, dodaje Kažimir Varda (SRS) kojeg brine što na raspravi nema predstavnika Vlade. Želim čuti što će se poduzeti da se nađeni propusti ne ponavljaju, poručio je Varda.

- Ono što smatra da ima neka obilježja kaznenih djela, Ured posebno izdvoji i dostavi kolegama kao i kompletno izvješće. Daljnji postupak je na njima i mi nemamo nikakve zakonske mogućnosti tražiti od kolega da oni nas izvještavaju što su učinili, odgovorio im je Klešić.

I Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) priznaje Državnom uredu za reviziju - sjajnu detekciju problema, no sve se, kaže, na kraju svodi na - Uzalud vam trud svirači. Niz je slučajeva gdje je Revizija detaktirala probleme, no institucije koje su se trebale nadovezati nisu napravile ništa, rekao je Sinčić navodeći kao primjer proračunsko trošenje novca za brodogradilišta.

Da je Revizija od 2013. upozoravala da se u brodogradnji novac troši nenamjenski, no nitko ništa nije poduzimao, kaže i Miro Bulj (Most), koji Reviziji zamjera da nije pregledala rad domova zdravlja, konkretno DZ Splitsko-dalmatisnke županije.

U Cetinskoj krajini s 50.000 stanovnika nema ni jednog radiologa, a umjesto četiriju ima jednog pedijatra zato jer sav decentralizirani novac nije ulagan u specijalizacije, ustvrdio je Mostov zastupnik.

Pohvalama radu Ureda priključio se i Klub HDZ-a čija Branka Juričev Martinčev primjećuje kako je to jedna od rijetkih institucija koja odradi svaki planirani posao, prije roka, a uz to potroši pet milijuna kuna manje od plana.

Varda pak konstatira da su revizori prosječno stari gotovo 48 godina, da ih 148 ima više od 50 godina. Tu vidim problem Ureda sutra, uz to, za usavršavanje je po osobi potrošeno svega 300 kuna, što je sramotno malo, posebno uz uštedu od pet milijuna kuna, naglasio je.

Ivana Lovrinovića (Pokrenimo Hrvatsku) zanima kako Ured uz skromne resurse može odgovarati na visoke zahtjeve koji se pred njega postavljaju.
Sve ima granice, i ljudski napori također, a revizorski je posao kompleksan, težak, skoro rudarski. Ako ne uspijemo zaposliti ljude morat ćemo smanjiti broj revizija, poručio je glavni državni revizor.

Ustaše i partizani i u raspravi o radu Ureda za reviziju

Na ustaše i partizane, na Bleibug, na prozivke za govor mržnje, međusobne uvrede, uspio je u srijedu dio zastupnika svesti i raspravu o radu Državnog ureda za reviziju.

Referirajući se na činjenicu da je Državni ured za reviziju našao nepravilnosti u radu društava Crvenoga križa, SDP-ov Nenad Stazić konstatirao je kako nije vidio da je ustanovio - očitu zlouporabu Crvenog križa Zagreb koji je dao čuveni šator u Savskoj ulici u političke svhe.

- Nigdje ne stoji da Crveni križ mora potpomagati neku političku stranku i sudjelovati u agitaciji, rekao je zastupnik pitajući se zašto ne postoji revizija Katoličke crkve?

Crveni križ raspolaže s oko 150 milijuna, Katolička crkva ima oko milijarde javnog novca koji ne kontrolira apsolutno nitko, zanima me koliko je koštala lanjska misa na Bleiburgu, misa za ustaše, upitao je Stazić, apelirajući da se uz Crveni križ, konačno uvede revizija "crnoga križa".

- Vi biste vjerojatno htjeli da bude crveni srp i čekić, fantastično je kolika je vaša mržnja prema svemu što ima ikakvu vezu s crkvom, domoljubljem", uzvratio mu je Hrvoje Zekanović (Hrast) prozivajući ga zbog govora mržnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!